Éles lőszerrel lőtt a tüntetőkre a mianmari rendőrség

tüntetés, Mianmar
Protesters face off with police standing guard on a road during a demonstration against the military coup in Naypyidaw on February 8, 2021. (Photo by STR / AFP)
Vágólapra másolva!
Éles lőszerrel lőtt a tüntető tömegbe a mianmari rendőrség kedden, két tiltakozó válságos állapotban van - mondták el az indokínai ország egészségügyi forrásai.
Vágólapra másolva!

A tavaly novemberi választásokon győzelmet arató kormánypárt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivője, Kji Toe elmondta, hogy legalább heten megsebesültek egy megmozduláson a fővárosban, Najpjidóban, ahol

a rendőrség éles lőszert, gumilövedéket, vízágyút és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen.

A sebesültek közül hárman kórházba kerültek.

Ketten - egy harmincéves férfi és egy 19 éves nő - válságos állapotban vannak, őket lőtt sebekkel szállították be.

Tüntetők állnak szembe a rendőrökkel Mianmarban, február 8-án Forrás: AFP/Str

Bagóban és Mandalajban is többen megsérültek. Mandalajban, az ország második legnagyobb városában a rendőrség őrizetbe vett 20-30 tüntetőt és egy újságírót.

Országszerte több tucat helyszínen zajlottak nagyrészt békés megmozdulások. Egyes esetekben előfordult az is, hogy a rendőrök csatlakoztak a tüntetőkhöz - számolt be a helyi média.

A mianmariak negyedik napja vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak a múlt heti államcsíny ellen. A megmozdulások során több tucat embert előállítottak, és sokan megsérültek. Emellett polgári engedetlenségi mozgalom kezdődött a délkelet-ázsiai országban, amelyhez ezrek - köztük kórházi dolgozók - csatlakoztak.

A katonai rezsim hétfőn betiltotta a négy főnél nagyobb összejöveteleket, de a megmozdulások ennek ellenére folytatódnak.

Az indokínai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar addigi vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg azon panaszaira, amelyek szerint a tavaly novemberi választásokon súlyos csalások történtek.