Iránban megkezdődött kedden a koronavírus elleni oltási kampány az orosz Szputnyik V védőoltással - jelentették iráni hivatalos források.

A sajtó előtt Szaid Namaki egészségügyi miniszter fia, Parsza is megkapta a vakcina első dózisát, a miniszter pedig bejelentette, hogy ezzel egy időben országszerte több mint 600 kórházban kezdődik az oltás.

A Mehrnews című iráni hírportál szerint az első szakaszban az egészségügyi dolgozókat oltják be, őket követik az idősotthonokban élők, a veszélyeztetett csoportba tartozók és a háborús veteránok.

A Közel-Keleten Iránban az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet, a Covid-19-be már közel 59 ezren haltak bele, köztük több mint 300 egészségügyi dolgozó. A járvány kitörése óta körülbelül 1,48 millió fertőzést regisztráltak. Jóllehet a napi halálozások száma hetek óta 100 alatt van, hatóságok a számok várható növekedésétől tartanak, mert szerintük sokan nem törődnek a társadalmi távolságtartással.

Az országba az első vakcinaszállítmány csütörtökön érkezett Oroszországból. Az iráni média szerint további kétmillió Szputnyik V oltóanyagot várnak február-márciusban.

IllusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője januárban megtiltotta az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában gyártott vakcinák importját, arra hivatkozva, hogy azok "megfertőzhetik" az országot. A teheráni vezetés ugyanakkor sérelmezi, hogy az amerikai szankciók miatt nem tud Covid-19 elleni vakcinákat vásárolni külföldön, iráni vezetők szerint a fizetéskor zárolják a tranzakciókat.

Az ország decemberben kezdte el saját védőoltása klinikai tesztjeit, médiaértesülések szerint már tavasszal forgalomba kerülhet az iráni vakcina.

Irán ugyanakkor Kubával közösen is dolgozik oltóanyag kifejlesztésén, továbbá körülbelül 17 millió vakcinát igényelt a szegényebb és mérsékelt jövedelmű országok beoltását célzó COVAX-program keretében.