Akár újabb rekordot is elérhet 4 nap múlva a hóvastagság Moszkvában, ahol csütörtöktől napokig tartó intenzív havazás kezdődhet. A meteorológiai előrejelzések szerint akár 50-55 cm hó is hullhat.

Roman Vilfand az orosz állami meteorológiai szolgálat igazgatója a TASS-nak azt mondta, Moszkvában csütörtök délután kezdődik majd a havazás, és akár február 14-éig is eltarthat úgy, hogy szinte folyamatosan szakadni fog. 

Legutóbb 2018 februárjában volt hasonló, napokig tartó intenzív havazás, de akkor sem húzódott el ilyen sokáig. Az igazgató azt mondta, becslések szerint akár 50-55 cm hó is hullhat, ami csak kevéssel marad el az eddigi 60 cm-es rekordtól. Viszont ha ennél több esik, újabb rekordot jegyezhetnek fel az orosz fővárosban.

Moszkvában mínusz 18 Celsius-fokig csökkent a hőmérsékletForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Mindeközben Ukrajna fővárosát is erős havazás érte el. A helyzet mostanra olyan súlyos lett, hogy módosítani kellett a tömegközlekedési eszközök menetrendjét, ráadásul kisiklott egy villamos is, és több autó elakadt az utcákban. A kijevi önkormányzat próbálta tisztán tartani az utakat, de az intenzív havazás miatt ez a feladat lehetetlenné vált. 

Kijevben módosítani kellett a buszok menetrendjét az intenzív havazás miattForrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

A havazás mellett a lejegesedett utak is sok problémát okoznak, rengeteg a baleset a környező autópályákon is - írja az Unian.info.