Kiderült: nem bírálta Brüsszel a közbeszerzési törvény miatt Magyarországot

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy az Európai Bizottság nem küldött a közelmúltban hivatalos levelet a magyar kormánynak a közbeszerzési rendszer átalakítására vonatkozóan, ami azért kínos a hvg-nek, mert erre alapozva indították legújabb, a magyar kormányt célzó lejárató cikksorozatukat. Hogyan reagált a baloldali lap a lebukásra? Sehogy, ugyanott folytatták, ahol abbahagyták: nemhogy nem kértek bocsánatot olvasóiktól a durva álhírért, a források ellenőrzésének teljes hiányáért, hanem tovább erőltetik a témát. Mint ismert, a hvg-csoport tulajdonosa az a Szauer Péter, aki hazugságok sorozatára építette fel a karrierjét.
Vágólapra másolva!

"A korrupciós kockázatok kiküszöbölését és a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kérte Magyarországtól az Európai Bizottság egy nyilvánosságra került dokumentum alapján" - hirdette büszkén a hvg, amely egy, a Reuters által megszólaltatott magas rangú uniós diplomatára hivatkozva közölte az írást hétfő kora délután.

Régen hazudtak ekkorát

A baloldali lap még azt is tudni vélte, hogy

  • Brüsszel elhatározta magát Magyarország megrendszabályozására, és a közbeszerzési törvények megreformálására kötelezte a közép-európai tagállamot;
  • az erre vonatkozó dokumentumot január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell;
  • minderre azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen, és rengeteg "rendszerszintű szabálytalansággal" lehet találkozni.

Pár óra múlva folytatták "leleplező" cikküket, ami ezzel kétrészes sorozattá bővült. Itt vannak az újabb részletek "abból a levélből, amelyet az Európai Bizottság küldött január 26-án a magyar kormánynak, és amelynek néhány elemét már korábban mi is ismertettük" - jelentették be örömködve, szenzációhajhász módon hétfő esti anyagukban.

Szauer Péter alakulata szintén a Reutersre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a vezető "uniós testület a közbeszerzések átláthatóságának hiánya és a magas magyar korrupciós kockázat miatt konkrét jogszabály-módosításokra tett indítványt, a magyar kormány azonban még nem reagált erre". Még arról is "tudomást szereztek", hogy a bizottság azért tartotta fontosnak a figyelmeztetést, mert Magyarország hamarosan 6,3 milliárd euróhoz juthat a 750 milliárd eurós alapból. Erős vádak, az biztos, de ahogy nem egyszer előfordult, a hvg belefutott egy csúnya pofonba.

Levél, ami sosem létezett

Az ügy súlyánál fogva a kormány részéről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szólalt meg, aki kedden az MTI-nek adott nyilatkozatában álhírnek nevezte a Reuters-hvg páros értesülését, miszerint Brüsszel a közbeszerzési törvény módosítását kérte a magyar kormánytól.

"A kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében" - jelentette ki a tárcavezető, kiemelve, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a bizottsággal a helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről. Majd súlyos csapást mérve a baloldali álhírgyárra és a nemzetközi hírügynökségre, ismertette, hogy

az uniós testület szerint a közbeszerzési gyakorlat a döntési szempontokat illetően kifejezetten jó.

Arról nem is beszélve, hogy az elérhető adatok szerint Magyarország a legjobb mutatóval rendelkező tíz tagállam között van, és összesen öt olyan tagország van, amelynek kevesebb a "piros jelzése" (olyan terület, ahol a bizottság változást ajánl).

Cáfolta a Reuters-hvg páros értesüléseit Gulyás Gergely Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mondani sem kell, nem kis égés volt ez a "hírt" közlő hvg-nek, hiszen mint kiderült, nem is létezett az a levél, amire hivatkoztak. Bár az utóbbi idők egyik legnagyobb médiahazugsága volt, a jelek szerint ez nem igazán dobta meg a baloldali szerkesztőséget.

Szerda reggel ugyanis "Bizottsági levél ugyan nem volt a magyar közbeszerzések kritikájáról, de a probléma nagyon is létezik" címmel adtak közre egy anyagot, amiben nemhogy nem kértek bocsánatot olvasóiktól a durva álhírért, a források és a tények ellenőrzésének teljes hiányáért, hanem tovább erőltették a témát.

Ugyan az EUrologus brüsszeli forrásaira hivatkozva azt elismerték, hogy "szemben a Reuters tegnap általunk is szemlézett cikkével az Európai Bizottság a közelmúltban nem küldött hivatalos levelet a magyar kormánynak a közbeszerzési rendszer átalakítására, megreformálására vonatkozóan", de gyorsan hozzátették, hogy "a téma azonban különböző szinteken évek óta jelen van". Magyarán a hvg nem tekinti problémásnak, hogy a kormányról egy olyan levélre hivatkozva gyártották a lejárató anyagokat, ami sosem létezett.

A magyar médiapiac egyik leggátlástalanabb figurája a hvg tulajdonosa

Nem véletlen, hogy nem rázták meg a hvg-t a történtek, hiszen a lapot az a Szauer Péter tulajdonolja, aki hazugságok sorozatára építette fel a karrierjét. Az újságíró-vállakozó már a kommunista hatalomnál is bevágódott, komoly díjat is kapott, de karrierje a '89-es fordulat után indult be igazán.

A rendszerváltás előtt előbb rovatvezetőnek, majd főszerkesztő-helyettesnek küzdötte fel magát, hogy aztán 1989-től ügyvezető igazgatóként irányítsa a lapot megjelentető HVG-cégcsoportot.

Nevéhez számos hazugság fűződik, amelyek közül a legismertebb a bajai baloldali videóhamisítás, de ebbe a körbe sorolható a Billy Elliotról készült álriport, vagy a Wizzairrel kapcsolatos "botrány". Szauerről készült portrénkat a linkre kattintva tudja elolvasni.