Írországban legalább húsvétig bizonyosan fenntartják a szigorú korlátozásokat

Írország, Dublin, COVID-19, koronavírus
A banner 'Wine Shop Open' seen outside of Brookwood steak and seafood restaurant on Baggot Stree tin Dublin, during Level 5 Covid-19 lockdown. On Friday, February 5, 2021, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Írországban a koronavírus-járvány miatt hatályban lévő szigorú korlátozásokat legalább húsvétig bizonyosan fenntartják.
Vágólapra másolva!

Az ír kormány reméli, hogy

legalább az építőipar területén enyhíteni tudnak a korlátozásokon, és ismét ki tudják nyitni az iskolákat március elején,

mert ezek kulcsfontosságúak volnának, de a korlátozások legalább április elejéig megmaradnak az utazás, a más háztartásokba való látogatás, a kiskereskedelem és vendéglátás területén - mondta Micheál Martin miniszterelnök. az RTE közszolgálati rádiónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy a kormány még nem döntött ezekről a kérdésekről.

Írországban ez már a harmadik olyan időszak a járvány tavaly márciusi kezdete óta, amikor kijárási korlátozás van érvényben, és ezt január végén már egyszer meghosszabbították március 5-éig.

Az ötmillió lakosú országban az emberek nem hagyhatják el lakóhelyüket öt kilométernél nagyobb távolságra, kivéve munkavégzés céljából, csak az alapvető élelmiszereket és közszükségleti cikkeket árusító üzletek lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek egyáltalán nem, és az építkezések is állnak.

Sétáló férfi Dublinban február 5-én Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A járvány első két helyi hullámát az ország viszonylag kis számú megfertőződéssel és halálesettel vészelte át, de az ez után történt korlátozási enyhítések hatására

a harmadik hullám nagyon súlyos lett,

sőt egy bizonyos időszakban januárban a világon a legsúlyosabb az oxfordi egyetem kimutatása szerint.

Szerdán 1006 új megfertőződést regisztráltak a szigetországban, és 54 halálesetet, amivel 206 ezerre nőtt az eddigi megfertőződések száma, és 3794-re a haláleseteké.

A halálesetek több mint 40 százaléka az idei év első hat hetében történt.

Martin arról is beszélt a Newstalk kereskedelmi rádiónak nyilatkozva, hogy a kormány csütörtökre eldöntötte, amit az előző nap még csak fontolgatott, hogy az Ausztriából, Brazíliából, az Egyesült Arab Emírségekből és Fekete-Afrikából érkezőknek kijelölt szállodákban kell tölteniük a 14 napos kötelező karantént. Így összesen már húsz ország van eszen a listán. A szabályozás vonatkozik azokra is, akik megérkezéskor nem tudnak negatív koronavírustesztet felmutatni.