Több mint hat évtizede nem tapasztalt februári hideget mértek csütörtökön Nagy-Britanniában.

A brit meteorológiai szolgálat délután közzétett országos összesítésében közölte, hogy a kelet-skóciai Braemar városában helyi idő szerint reggel 8 óra 13 perckor mínusz 23 Celsius-fokot mértek.A beszámoló szerint ilyen hideg ebben a hónapban 1955. február 23. óta, vagyis 66 éve nem volt Nagy-Britanniában. 

A skóciai Braemar (piros jelzés a térképen) városában csütörtök reggel mínusz 23 fokot mutatott a hómérőForrás: GOOGLE/MAPS

A meteorológiai intézet hangsúlyozta, hogy még 1962-1963 hírhedten kemény telén sem volt ennyire hideg éjszaka februárban.

Nagy-Britannia abszolút hidegrekordját is Braemar tartja mínusz 27,2 fokkal, ezt 1982. január 10-én mérték az Aberdeenshire megyei városban.Ugyanezt a hidegrekordot az észak-skóciai Altnaharra falu is beállította 1995. december 30-án.

A behavazott londoni Trafalgar tér 2021. január 24-énForrás: AFP/Justin Tallis

Nagy-Britannia egészében is napok óta rendkívül hideg van, az ország jelentős részét hó borítja. Ez helyenként átmeneti gondokat okozott a koronavírus elleni oltóanyagok kiszállításában is.Ezekben az országrészekben a hadsereg szállítójárművei segítenek a vakcinaszállítmányok eljuttatásában.

Havazás az angliai Stockport városábanForrás: AFP/Andrew Yates

Az előrejelzés szerint a hétvégétől valamelyes enyhülés kezdődik a délnyugat-angliai térségekben.
A brit meteorológiai intézet hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez meglehetősen lassú folyamat lesz, mivel az Oroszország felől érkezett hideg légtömeget az Atlanti-óceánról beáramló enyhébb levegő nehezen tudja majd kiszorítani.