Moszkva kész megszakítani a viszonyt az EU-val

6344189 28.09.2020 In this handout photo released by Russian Foreign Ministry, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov listens to Cuban Deputy Prime Minister Ricardo Cabrisas during a meeting, in Moscow, Russia. Editorial use only, no archive, no commercia
Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter, válaszul az országát érintő esetleges újabb brüsszeli szankciókra.
Vágólapra másolva!

- mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: AFP/Sputnik

- tette hozzá Lavrov.
A Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó csütörtöki jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben.

A Reuters pénteken azt írta három uniós diplomatát idézve, hogy az unió február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.

Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az újabb uniós szankciókat elkerülhetetlenül arányos válasz fogja követni. Teljesen megengedhetetlennek nevezte a hivatkozást az emberi jogokra és a demokratikus elvekre a geopolitikai eszközrendszer részeként. Úgy vélekedett, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni azzal összevetve, hogy Brüsszel totálisan semmibe veszi az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen kegyetlenül fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tárgyal a moszkvai Kremlben 2016. december 29-én Forrás: MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Klimentyev

- tette hozzá Marija Zaharova külügyi szóvivő, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az Európai Uniót.