Rákóczi Szövetség: Vallják minél többen magukat magyarnak a szlovákiai népszámláláskor

Helemba Ipolydamásd  Ipoly-híd 
 ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ építési terület magyar zászló nemzeti zászló sajtótájékoztató SZIMBÓLUM szlovák zászló zászló
Ipolydamásd, 2018. március 28. Egy érdeklődő a felvidéki Helemba és a magyarországi Ipolydamásd közötti Ipoly-híd megépítéséről tartott sajtótájékoztató közelében Ipolydamásdon 2018. március 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Óriásplakátokkal, kisfilmekkel és más kampányeszközökkel szeretne a Rákóczi Szövetség minél több felvidéki magyart megszólítani, hogy a hétfőn kezdődő szlovákiai népszámlálás során vallja meg nemzetiségét.
Vágólapra másolva!

A szervezet Ne feledd, magyar vagy! Népszámlálás 2021 mottóval indított kampányt szlovákiai partnerei közreműködésével.

A közleményükben kiemelték:

A Rákóczi Szövetség szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a népszámláláson minél több magyar gyökerű állampolgár vallja meg nemzetiségét.

Biztatják a szülőket, válasszanak magyar iskolát

Fontosnak érzik, hogy minden magyar nemzettársuk tisztában legyen a népszámlálás jelentőségével, következményeivel, és megfelelő felvilágosítást kapjon a lebonyolításáról - írták, kiemelve:

a népszámlálás eredménye meghatározó a külhoni magyarok jogérvényesítése, az anyanyelv és a kultúra jövője szempontjából.

Egy érdeklődő a felvidéki Helemba és a magyarországi Ipolydamásd közötti Ipoly-híd megépítéséről tartott sajtótájékoztató közelében Ipolydamásdon 2018. március 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kitértek arra is, hogy az anyanyelvi kultúra megőrzésének legfontosabb pillére a magyar iskola. A külhoni régiókban a következő hetekben, hónapokban kell a szülőknek arról is dönteniük, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják.

A Rákóczi Szövetség idén is arra biztatja a külhoni magyar családokat, válasszanak gyermeküknek magyar iskolát.