Megkezdődött a koronavírustesztek elemzése az ausztriai Tirol tartomány határain, ahol szigorításokat vezettek be a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb dél-afrikai variánsának elterjedése miatt. 

Kelet-Tirolt leszámítva a tartomány határain rendőrök és katonák ellenőrzik a teszteredményeket, ugyanis csak negatív teszt felmutatásával lehet elhagyni a tartomány területét. Mintegy 1200 rendőrt és 1000 katonát mozgósítanak erre a célra. Aki nem tud felmutatni teszteredményt, az 1450 euróig (517 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthat.

A koronavírus B.1.351 jelzésű dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében bevezetett intézkedés hatálya egyelőre tíz nap. A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre van szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a 10 évesnél fiatalabb gyerekek, illetve a tartományon átutazók. A szigorítás nem vonatkozik a tartomány földrajzilag elkülönülő keleti részére, valamint a csak Németország felől megközelíthető Jungholz és Hinterriss településekre.

Megkezdődött a teszteredmények ellenőrzése az ausztriai Tirol határain (Képünk illusztréció)Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/David Visnjic

Németország egyébként csütörtökön jelentette be, hogy beutazási korlátozásokat vezet be a Csehországból és az ausztriai Tirol tartományból belépésre jelentkezőkre.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az osztrák intézkedés keddi bejelentésekor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió területén Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca. Már több mint 300 esetben mutatták ki a koronavírus mutációját.

Ausztriában eddig 429 139 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8138-an meghaltak a kórban. A gyógyultak száma 407 155 fő.