Rasszizmus miatt kirúgtak a New York Timestól egy antirasszista újságírót

Horizontal ILLUSTRATION PRESS MEDIA AND ADVERTISING EXTERIOR VIEW HEAD OFFICE NEWSPAPER GROUP NEWSPAPER
A The New York Times épülete
Vágólapra másolva!
45 év után rúgták ki a baloldali, demokrata párthoz közeli  New York Timestól Donald McNeil Jr.-t, amiért kiderült, hogy a riporter még 2019-ben, egy perui szakmai úton kiejtette száján a „tiltott N-szót", azaz azt, hogy „néger". A fehér riportert ezért rasszizmussal vádolták, ez pedig kellemetlen lett a baloldali sajtóorgánumnál dolgozó kollégáinak, dacára annak, hogy szó sincs rasszizmusról, Donald McNeil Jr. csupán egy kérdést tett fel, éppen antirasszista szándékkal.
Vágólapra másolva!

A New York Times menedzsmentje február 5-án mentette fel munkaviszonya alól a lap veterán munkatársát, a 45 éve ott dolgozó Donald McNeil Jr.-t, engedve 150 NYT-dolgozó követelésének – hívja fel rá a figyelmet a Mandiner a Reason.com nevű amerikai hírportálra hivatkozva.

„A rasszista nyelvezetet tartalomtól függetlenül nem toleráljuk" – írta egy emlékeztetőben az eset kapcsán Dean Baquet felelős szerkesztő és Joe Kahn lapvezető.

A 67 éves fehér riporter 2019-ben amerikai középiskolásokat kísért egy perui útra, ahol egy diák azt kérdezte, hogy vajon fel kellene-e függeszteni egy másik diákot, amiért az 12 éves korában készített egy videót, amiben rasszista és sértegető kifejezést használt.

McNeil egyszerűen a „néger" szó használatával kérdezett rá arra, hogy az illető diák használta-e a „néger" szót.

Emiatt viszont legalább

hat diák és szüleik jelentették fel a riportert a lapjánál, mondván, rasszista kifejezést használt, a New York Times pedig figyelmeztetésben részesítette munkatársát.

Eleinte a menedzsment még nem akarta kirúgni, de aztán

McNeil 150 kollégájának követelésére mégis kirúgták őt

– pusztán egy tisztázó kérdésért, mintha egy nap mint nap nyelvvel foglalkozó szerkesztőségben nem tudnák, hogy különbség van egy kifejezés használata és puszta említése között.