Nem nyugszanak a kedélyek a Spanyolországoz tartozó Kanári-szigeteken, ahova hónapok óta folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók. Legutóbb magukat kiskorúnak mondó – de többségében valójában felnőttkorú – migránsok vertek szét több apartmant is abban az épületben, ahol elszállásolták őket, természetesen a helyi adófizetők pénzéből. A történtekről felvételek is készültek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A polgárőrség segítségét kéri a kanári-szigeteki Mogán önkormányzata, mert egyedül már nem tudnak megbirkózni a problémával, amit az észak-afrikai bevándorlók okoznak a térségben.

Gran Canaria szigetén szállodákban és apartmanokban szállásoltak el migránsokat, akik már többször összetűzésbe keveredtek a helyi lakosokkal és a hatóságokkal. A közrend fenntartása érdekében januárban már kitelepült a tenerifei székhelyű polgárőrség Mogán körzetébe, ám most újra szükség van rájuk.

A segítségkérés az után érkezett a polgárőrség felé, hogy a migránsok több apartmant is teljesen tönkretettek abban az épületben, ahol el voltak szállásolva. 

Szétverték a fürdőszobákat, összetörték a szobák berendezését, és a teraszról dobálták ki a bútorokat. 

Az érintett apartmanházban egyébként magukat kiskorúaknak mondó migránsokat helyeznek el. Néhány beköltözőnél csontvizsgálatot is végeznek annak érdekében, hogy meg tudják állapítani a valós életkorát. A becslések szerint ugyanis mintegy hatszáz migráns vallja magát hamisan kiskorúnak a Kanári-szigeteken azért, hogy elkerüljék a kiutasítást.  A Kanarenmarkt információi szerint közülük nagyjából háromszázan 18 évnél, háromszázan pedig 25 évnél is idősebbek. 

A rombolás után négy migránst tartóztattak le, közülük hárman kiskorúnak mondják magukat. Arról nincs információ, hogy miért kezdtek tombolni. 

A Kanári-szigetekre tavaly több mint 23 ezer illegális bevándorló érkezett,  ez a legmagasabb szám 2015 óta. Közülük mintegy hatezren szállodákban vannak elhelyezve, ami naponta 300 ezer eurójába kerül a spanyol adófizetőknek.