Rendkívül hatékonynak találta a Pfizer oltóanyagát egy izraeli vizsgálat

Koronavírus, Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina
Budapest, 2021. január 24. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái hűtőben az oltás napján a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 24-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A legnagyobb izraeli egészségügyi szolgáltató (Clalit) hétfőn ismertté vált jelentése szerint 94 százalékkal csökkent azoknak a száma, akiknek a Pfizer/BioNTech-vakcina mindkét dózisa után tüneteik lettek koronavírus-fertőzés miatt. Továbbá 92 százalékkal esett annak a valószínűsége is, hogy a beoltott embereknél súlyos betegséget idézzen elő a kórokozó.
Vágólapra másolva!

Az izraeli lakosság több mint felét ellátó Clalit 600 ezer, Pfizer-vakcinával beoltott ember esetét hasonlította össze egy olyan 600 ezres - hasonló kórtörténettel rendelkező - csoporttal, akiknek tagjai nem kapták meg a vakcinát.

- mondta Ran Balicer, a Clalit kutatási igazgatója. Az oltóanyag hatékonysága még nagyobb a második dózis beadása után két, illetve három héttel később.

Egyértelműen megállapítható, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a gyakorlatban is rendkívül hatékony Forrás: MTI/Mónus Márton

Az izraeli járványadatokból kitűnik, hogy látványosan csökkent azoknak az 55 év felettieknek a száma, akik koronavírus-fertőzés miatt kórházba kerültek vagy súlyos tüneteket szenvedtek el.

Izraelben a 60 év feletti korcsoporttal kezdték meg az oltókampányt.

A koronavírus miatt kórházi ápolásra szorulók vagy súlyosan megbetegedők aránya továbbra is emelkedik a fiatalabb korosztályokon belül, akiket később kezdtek el beoltani.