Spanyol doktor került fel a Forbes magazin legjobb orvosokat rangsoroló listájára. A valenciai plasztikai sebész, Pedro Cavadas a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos jóslatai miatt kapta meg az előkelő pozíciót. A férfi, akit 2020 elején még rémhírkeltéssel vádoltak, már a járvány kirobbanása előtt jelezte, hogy az kihatással lesz a világ teljes lakosságára.

Egy spanyol orvos is felkerült a Forbes magazin által összeállított legjobb orvosok listájára. A valenciai plasztikai sebészt, Pedro Cavadast most először ismerték el Spanyolország 100 legjobb orvosa között, ugyanakkor nem a saját területén elért eredményei, hanem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előrejelzései miatt.

A férfi már a koronavírus spanyolországi azonosítása előtt arról nyilatkozott, hogy világszintű járvány várható, melyben "megtizedelődik a világ lakossága" és "rengeteg ember roppanhat össze a pandémia súlya alatt". Megjegyzései miatt 2020 év elején "rémhírterjesztőnek" bélyegezték meg, és mindaddig meghurcolták, amíg a vírus terjedni nem kezdett Spanyolországban. Cavadas doktor egyébként már a legelső, koronavírussal kapcsolatos nyilatkozatai előtt hangsúlyozta, hogy ő nem epidemiológus, az ő területe a sebészet, ezért csak a saját gondolatait, meglátásait teszi közzé szakmai megalapozottság nélkül.

Pedro Cavadas 1994 óta az esztétikai és rekonstrukciós plasztika területén, elsősorban a más szakemberek által menthetetlennek titulált pácienseken dolgozik. Sebész csoportjával együtt évente körülbelül ezernyolcszáz műtétet hajt végre, és kiváló eredményeinek köszönhetően megkapta a "Csodadoktor" becenevet is. Legutóbb tavaly év végén állt kamera elé, miután egy beteg arcáról sikeresen leoperált egy derékig érő daganatot. Néhány héttel a Forbes elismerése előtt közölte, hogy többé nem fejti ki véleményét nyilvánosan a koronavírusról.