Egyre több ország engedélyezi vagy használja már sikerrel az orosz és a kínai vakcinát

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az orosz Gamaleja Intézet vakcináját, a Szputnyik V-t eddig világszinten több mint 25 ország engedélyezte, ez a szám pedig folyamatosan nő. A kínai Sinopharm cég BBIBP-CorV nevű oltóanyagát 13 ország engedélyezte.
Vágólapra másolva!

A Szputnyik V

Oroszország a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vakcinát a legnagyobb számban eddig Indiának adta el, mintegy 100 milliós nagyságrendben. Új-Delhi ezenkívül az orosz vakcinaforgalmazóval már szerződést is kötött a védőoltás indiai gyártásáról. A tervek alapján

2021-ben 300 millió Szputnyik V vakcinát fognak gyártani Indiában.

Az orosz Szputnyik V vakcina Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A dél-ázsiai országban már a tavalyi év vége óta zajlik a brit-svéd AstraZeneca cég úgynevezett „oxfordi vakcinájának" is a gyártása.

Mexikó az orosz gyártótól 7,4 millió adag vakcinát tervez vásárolni 2021 februárja és áprilisa között.

Világszinten eddig több mint 25 országban hagyták jóvá a Szputnyik V alkalmazását,

ezek Oroszország és Magyarország mellett a következők: Algéria, Argentína, Örményország, Bahrein, Fehéroroszország, Bolívia, Bosznia-Hercegovina, Kazahsztán, Észak-Macedónia, Guinea, Irán, Libanon, Mexikó, Mongólia, Mianmar, Nicaragua, Pakisztán, Paraguay, Szerbia, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emírségek és Venezuela. Továbbá a független államnak nem tekinthető Palesztina vezetése, az úgynevezett Palesztin Hatóság is jóváhagyta az orosz vakcinát.

Oroszország és India mellett nemsokára Brazília, Dél-Korea, illetve Kazahsztán is fogja gyártani a Szputnyik V vakcinát.

A tervek alapján Dél-Korea 150 milliót, Brazília 8 milliót, Kazahsztán pedig 2 milliót fog előállítani. A jövőben a gyártási folyamatba bekapcsolódhat Fehéroroszország is. Brazíliában az orosz vakcina engedélyezése a napokban történhet meg, erre utal az is, hogy

már 10 millió adagot a brazil kormány lekötött a vakcinából.

Hogyan működik a Szputnyik V?

Február 2-án a The Lancet című brit tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy

AZ OLTÓANYAG HATÉKONYSÁGA A TESZTELÉS HARMADIK SZAKASZÁNAK EREDMÉNYEI ALAPJÁN 91,6 SZÁZALÉKOS, A 60 ÉVESNÉL IDŐSEBB ÖNKÉNTESEK KÖRÉBEN PEDIG 91,8 SZÁZALÉKOS.

A védőoltástól eredő immunitás az 1,3-1,5-szöröse a betegség utáninak.

A Szputnyik V egy modern vektorvakcina, ami azt jelenti, hogy a koronavírus fehérjéjét kódoló genetikai anyagot kétfajta ártalmatlan adenovírussal viszik a szervezetbe.

Az idegen anyagra a szervezet reagál, és ezáltal kialakul az immunválasz, ami védelmet biztosít a későbbiekben a COVID-19-megbetegedés ellen.

A Szputnyik V-nek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi engedélyezését egyre többen sürgetik az unión belül, Magyarországon kívül így tesz Németország, Franciaország és Spanyolország is.

Gyenyisz Logunov, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy múlt heti moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás második komponensét több mint 1,7 millió ember kapta meg.

A Sinopharm

A kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcináját Kína és Magyarország mellett a következő államok engedélyezték: Bahrein, Kambodzsa, Egyiptom, Irak, Jordánia, Marokkó, Pakisztán, Peru, Szerbia, Seychelles-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek. Ez eddig 13 állam, a szám azonban a jövőben emelkedni fog.

Hogyan működik a Sinopharm vakcinája?

A kínai állami tulajdonban lévő

Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája (BBIBP-CorV) inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló, első generációs oltóanyag.

A Sinopharm vakcinája Forrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka

Hasonló elven működik a szintén Kínában forgalmazott Sinovac és a CoronaVac, de a brit AstraZeneca és a Szputnyik V is.

Az inaktív vírusrészecskék, azon belül is a víruson lévő fehérjetüskék által készítik fel az emberi szervezetet a kórokozó elleni védekezésre.

EZ A TECHNOLÓGIA EGYÁLTALÁN NEM ÚJ, MÁR TÖBB MINT ÖTVEN ÉVE ALKALMAZZÁK A TUDÓSOK, ÉS AZ INFLUENZA, VALAMINT A VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁSOK IS EZEN AZ ELVEN MŰKÖDNEK.

Mivel a Sinopharm vakcinája csak elölt vírust tartalmaz, ezért fertőzést sem képes okozni, így biztonságosan beadható olyan betegeknek is, akiknek egyébként nem lehetne a legyengült immunrendszerük miatt gyengített kórokozón alapuló oltásokat adni.

A KLINIKAI VIZSGÁLATOK HARMADIK SZAKASZA 79 SZÁZALÉKOS HATÉKONYSÁGOT MUTATOTT KI, AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGBEN MÁR 86 SZÁZALÉKOT MÉRTEK A KUTATÓK.

Magyarországon kívül az Európai Unióban Franciaország is szorgalmazza a Sinopharm BBIBP-CorV nevű vakcinájának az engedélyeztetését – erről Emmanuel Macron államfő beszélt egy vasárnap adott interjújában.