Egy blogger meggyilkolásáért ítéltek halálra iszlamistákat Bangladesben

Avijit Roy blogger gyilkosság ítélet
Police escort a convicted man (2R) after a Bangladesh anti-terrorism court sentenced five Islamist extremists to death over the brutal murder of Avijit Roy, a Bangladeshi-US writer and rights activist, in Dhaka on February 16, 2021. (Photo by sazzad hossain / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt bangladesi iszlamistát halálra, egyet pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a dakkai terrorellenes törvényszék egy amerikai blogger hat évvel korábbi meggyilkolása miatt kedden.
Vágólapra másolva!

Avijit Royt, egy bangladesi származású amerikai bloggert 2015. február 26-án késelték halálra, amikor feleségével együtt hazatért egy dakkai könyvvásárról, ahol új könyvét bemutatták. Felesége és bloggertársa, Rafida Ahmed is megsebesült a támadásban.

A gyilkosság állítólagos felbujtója az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfi volt,

míg a többiek közvetlenül részt vettek a gyilkosságban.

Öt embert halálra ítéltek a blogger brutális meggyilkolása miatt Forrás: AFP/Sazzad Hossain

Golam Szarvar Hán államügyész elmondta: az elítéltek az Anszár Ulláh Bangla Team nevű helyi szélsőséges csoport tagjai voltak. A rendőrség szerint a szervezet áll több mint tíz aktivista és blogger meggyilkolása mögött.

Hán hozzátette: a csoport feltételezett vezetőjét és a gyilkosság kitervelőjét, Szajed Ziaul Hakkot, valamint egy másik szélsőségest távollétükben ítélték halálra.

Az iszlamisták ügyvédje elmondta, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Roy a Muktomona című blog szerzőjeként tudományról, társadalomról és filozófiáról írt. Számos vitatott könyvét adták ki, köztük a homoszexualitásról és az ateizmusról is írt.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida áll a támadások mögött

Egy héttel korábban nyolc szélsőségest ítéltek halálra egy könyvkiadó tulajdonosának meggyilkolásáért.

Fejszál Arefin Dipant, a Dzsagriti Prokasoni nevű kiadóvállalat tulajdonosát dakkai irodájában gyilkolták meg 2015. október 31-én, ugyanazon a napon, amelyen egy másik könyvkiadó tulajdonosát, Ahmedur Rasid Tutult is meg akarták ölni, de ő túlélte a támadást. Mindkét könyvkiadó publikálta Roy könyveit.

A muszlim többségű

Bangladesben 2013 és 2016 között számos támadást követtek el szabadgondolkodású írók, bloggerek, akadémikusok és vallási kisebbségek vezetői és tagjai ellen.

E támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam és az al-Kaida, vagy ezek helyi szövetségesei jelentkeztek, a nyomozóhatóság szerint inkább csak az utóbbiak voltak az elkövetők. A bangladesi biztonsági erők a támadások miatt több rajtaütést hajtottak végre a szélsőségesek búvóhelyein, és több mint százat megöltek közülük.