Alig hagyják el Tirolt az emberek a szigorú kiutazási feltételek miatt

Kiefersfelden, 2021. február 15. Ausztriából érkező teherautók torlódnak az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az előző nap lépet hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból. MTI/AP/DPA/Matthias Balk
Vágólapra másolva!
Mintegy 80 százalékkal csökkent a Tirolból történő kiutazások száma, miután múlt pénteken érvénybe léptek az Ausztrián belül kizárólag e tartományt érintő szigorú kiutazási feltételek - adta hírül szerdán az ORF közszolgálati televízió két mobilszolgálató aktuális kimutatására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Mivel Tirol jelenleg a koronavírus dél-afrikai mutációjának legnagyobb gócpontja Európában - 279 esetben mutatták ki eddig a B.1.351 vírusvariánst, és további pozitív eseteket is vizsgálnak -, az osztrák kormány szigorú intézkedéseket hozott múlt pénteken:

kizárólag azok léphetnek ki a tartomány területéről, akik 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Az intézkedés erőteljes hatását messzemenőkig igazolják a mobilkommunikációs adatok - írja a portál.

Sajtójelentések szerint ezért sem értik a tiroliak, miért volt szükség volt a tartománnyal szemben vasárnap bevezetett német beutazási tilalomra, mely kevés kivételtől eltekintve súlyosan érinti elsősorban a Tirolból Németországba ingázók, másfelől a nemzetközi áruforgalomban részt vevők mindennapi életét.

Csak fokozza az osztrák aggodalmakat, hogy Németország március 3-áig meghosszabbította az eredetileg 10 napra tervezett szigorú intézkedést.

A Németországba ingázó dolgozóknak péntektől - a negatív koronavírusteszten túlmenően - olyan tanúsítványra is szükségük lesz, melyben a munkáltatójuk igazolja, hogy létfontosságú, úgynevezett "rendszerszintű" munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot.

Ausztriából érkező teherautók torlódnak az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az előző nap lépett hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból Forrás: MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Alexander Schallenberg külügyminiszter szerdán ismét élesen bírálta a német intézkedést az osztrák Kleine Zeitung napilap hasábjain. A tárcavezető hangsúlyozta:

Utalt arra is, hogy

nemcsak Ausztria, hanem Luxemburg és Franciaország is aggodalommal figyeli a német eljárásmódot.

Egymásra mutogatni az Európai Unióban értelmetlen. Mi sem tesszük, és kívánatos lenne, ha német szomszédunk is felhagyna ezzel - tette hozzá a tárcavezető.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1735 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, ez 308-cal több, mint az előző napi adat. A járvány kezdete óta 437 874 pozitív esetet regisztráltak.

A kórházban ápoltak száma 1352, az intenzív kezelésre szorulók 264-en vannak.

A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8290-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 415 221.