Merényletekre készülő terroristákat fogtak el Oroszországban

FSZB, terroristák elfogása, Moszkva
Vágólapra másolva!
Észak-kaukázusi merényletek végrehajtására készülő 19 iszlamista terroristát fogott el az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
Vágólapra másolva!

Az FSZB szerdai közleménye szerint a Karacsáj- és Cserkeszföldön, a Krímben, Krasznodári területen és Rosztov megyében őrizetbe vett személyek az at-Takfír val-Hidzsra elnevezésű szélsőséges iszlamista szervezet tagjai.

Házi készítésű, roncsoló elemekkel megtöltött robbanószerkezeteket, fegyvert, lőszert és "szélsőséges" irodalmat foglaltak le náluk.

19 iszlamista terroristát fogott el az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat Forrás: Twitter

A gyanúsítottak ellen szélsőséges csoport szerevezése és benne való részvétel címén indult eljárás.

Korábbi híradások szerint a "hitehagyottak" és a "hitetlenek" ellen harcoló at-Takfír val-Hidzsra az al-Kaida terrorszervezethez kötődik. Célja az, hogy az Észak-Kaukázusban a saríára (az iszlám jogra) támaszkodó államot hozzon létre.

Molotov-koktéllal akart támadni

A távol-keleti Habarovszkban szerdán tízévi szabadságvesztésre ítéltek egy közép-ázsiai férfit, aki a vád szerint tavaly nyáron terrortámadást szándékozott elkövetni egy tüntetésen, amelynek részvevői Szergej Furgal, a népszerű korábbi kormányzó letartóztatása ellen tiltakoztak. Sz. Razikov, akinek állampolgárságát a közlemény nem konkretizálta, a Katiba Tauhid va-l-Dzsihád elnevezésű terrorszervezet tagja.

Az ítélet szerint Molotov-koktélos palackokkal hajtotta volna végre a támadást.

A férfi emellett rész vállalt szervezetének finanszírozásában.

A nacionalista Liberális Demokrata Párthoz tartozó Furgalt tavaly júliusban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy másfél évtizeddel korábban megszervezte két üzletember meggyilkolását, továbbá egy harmadik vállalkozó ellen is előkészített egy sikertelen merényletet. Furgal, aki a 2018-as kormányzóválasztáson a szavazatok 70 százalékával győzte le a kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjét, tagadja, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz.

Hívei szerint Furgal politikai támadás áldozata. Szabadon bocsátása érdekében a 600 ezres városban több hónapon át minden hét végén tüntetések voltak.