Mentális állapota miatt a holland ügyészség ejtené a vádakat a férfi ellen, akit 2019 októberében vettek őrizetbe, amiért hat gyerekét egy eldugott farmtelep pincéjében, a külvilágtól elzárva tartotta - írta csütörtökön a Dutchnews holland hírportál.

A Gerrit Jan van D. néven ismert, 68 éves vádlott a négy lányát és a két fiát kilenc éven át a világtól elzárva tartotta, arra hivatkozva, hogy távol akarta tartani őket a rossz szellemektől. A gyerekek a világvégét várták a pincében.

Egy korábbi, 2020 januárjában tartott bírósági meghallgatáson az ügyészség azzal is vádolta a "mélyen vallásos" holland férfit, hogy kínozta gyerekeit, továbbá többször megerőszakolta egyik lányát és fiát, amikor azok 12-15 évesek voltak.

Még mindig a befolyása alatt tartja a kicsiket

A családot 2019 októberében akkor találták meg, amikor a legidősebb fiú megszökött, és megjelent egy közeli fogadóban segítséget kérve. Az eset kapcsán a farmtelep osztrák tulajdonosát is őrizetbe vették.

Az ügyészség azért ejtené a vádakat, mert évekkel az eset nyilvánosságra kerülése előtt a férfi súlyos agyvérzést kapott, ezért mentális állapota nem teszi lehetővé számára az ellene folyó bírósági eljárás megértését.

Az apa négy idősebb gyerekének nyilatkozatát csütörtökön olvasták fel a bíróságon, amelyben azt állították, hogy apjuk még mindig befolyása alatt tartja kisebb testvéreiket.

– Sokan azt hiszik, hogy már nem jelent veszélyt senkire se, de ez nem igaz. Apánk születésünk óta manipulált minket, a legkisebbek még mindig fogékonyak erre – írták.

A bíróság március 4-én dönt arról, hogy Geritt Jan van D. ítélőszék elé kerül-e.