Magyarország, Ausztria és Lengyelország is kész segíteni Szlovákiának

Szlovákia, Pozsony, COVID-19, koronavírus, teszt
Tömeges tesztelés Pozsonyban 2020. október 31-én.
Vágólapra másolva!
Ausztria és Lengyelország felajánlotta Szlovákiának segítségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és Magyarország is kész segíteni - közölte Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára csütörtökön a Twitteren.
Vágólapra másolva!

Az Igor Matovic vezette szlovák kormány szerdán aktiválta az EU civil védelmi rendszerét, és a koronavírus-járvány leküzdése érdekében segítséget,

egészségügyi személyzetet kért a többi európai uniós országtól.

A kormány szerint mihamarabb tíz orvosra és 25 nővérre lenne szüksége Szlovákiának.

- olvasható a szlovák külügyminiszter-helyettes bejegyzésében.

Szerdán Szlovákiában mintegy 4800 új fertőződést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Martin Klus szerint Ausztria katonai-egészségügyi személyzetet, Lengyelország pedig 200 ágyat ajánlott fel a szlovák kórházak intenzív osztályaira. A magyar fél felajánlását Klus nem részletezte. Magyarország már korábban több esetben is segített Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A múlt héten például tíz darab lélegeztetőgépet küldött a magyar kormány a Galántán működő Szent Lukács Kórháznak.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Szerdán Szlovákiában mintegy 4800 új fertőződést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 103-mal 6271-re emelkedett - derül ki a kormány weboldalán közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma 3900 körüli, közülük több száz állapota súlyos, 328 személy lélegeztetőgépre szorul.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 251 ezer ember kapta meg a vakcinát, mintegy 81 ezren már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputnyik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.