Tovább tart a szokatlan hideg az Egyesült Államokban, az ország több déli államából szerdán vízhiányt is jelentettek. Az extrém időjárás miatt ezrével mentik a megdermedt tengeri teknősöket Texasban.

Több állam, egyebek közt az Egyesült Államok második legnépesebbének számító Texas hatóságai szerint az áramkimaradások miatt a vízvezetékek megfagytak. Akadozik vagy leállt a vízszolgáltatás Louisiana, Tennessee és Oklahoma több városában is.Texasban, ahonnan a legnagyobb áramkimaradásokat jelentették, mintegy hétmillió embert - a lakosság egynegyedét - kértek a hatóságok a vízfogyasztás csökkentésére vagy szüneteltetésére, a 45 ezres Kyle város vezetősége egyenesen arra szólította fel az embereket, csak létfontosságú esetben használják a vizet, mert a város készletei vészesen fogynak.

A helyi áramszolgáltató járművei igyekeznek a károkat elhárítaniForrás: AFP/2021 Getty Images/Ron Jenkins

Abilene városában egy ház teljesen leégett, mert a kiérkező tűzoltók az alacsony víznyomás miatt nem tudták eloltani a tüzet.A Tennessee állambeli Memphis közműszolgáltatója szintén alacsony víznyomásról számolt be, hozzátéve, hogy több vízvezeték megfagyott és eltört. A szolgáltató több praktikus tanáccsal is szolgált, egyebek közt arra kérte az embereket, rövidebben zuhanyozzanak, és lehetőleg várjanak a mosással péntekig.

Hó ChicagóbanForrás: AFP/2021 Getty Images/Scott Olson

A Louisiana állambeli Shreveport egyik kórházában vihar miatt állt le a vízszolgáltatás, a vezetőség a tűzoltóság segítségét kérte. Az ugyanebben az államban található Lake Charles város polgármestere, Nic Hunter szerdán azt mondta, ha nem nő a víznyomás, a helyi kórházak nem tudják ellátni a betegeket, akiket így máshová kell majd szállítaniuk.
Az AP hírügynökség szerint a szélsőséges időjárás eddig több mint 30 ember életét követelte.

Betemetett bicikli ChicagóbanForrás: AFP/2021 Getty Images/Scott Olson

Joe Biden amerikai elnök a héten telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival, és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani a történelmi vihar átvészelésében.

Ezrével mentik a teknősöket Texasban

A hideg miatt veszélybe került tengeri teknősöket egy dél-texasi kongresszusi központba szállítják. Az intézmény igazgatója elmondta, hogy folyamatosan érkeznek az autók és kisteherautók, van, aki egy-két teknőst hoz, de 80-100 teknőssel megpakolt utánfutók is érkeztek már. Mint hozzátette: sajnos nem mindegyik állat éli túl ezt a hideget, de igyekeznek annyit megmenteni közülük, amennyit csak lehet - idézte a The Guardian.

A Mexikói-öböl partvidékénél húzódó South Padre-szigeten lévő kongresszusi központ hétfőn nyitotta meg kapuját a teknősök előtt, amikor kiderült, hogy a szomszédságában működő, tengeri teknősök megmentésével foglalkozó Sea Turtle Inc. már nem tud több bajba került állatot elhelyezni, ráadásul a texasi áramkimaradás őket is érintette. Az áram- és vízszolgáltatás a kongresszusi központban is csak szerdán állt helyre.

Az elmúlt pár napban több mint 3500 tengeri teknőst szállítottak a központba az önkéntesek. Mivel az előrejelzések szerint újabb hideghullám érkezik a térségbe, egyelőre nem tudják, hogy mikor lehet majd visszaengedni a hüllőket az óceánba.