Évszázados hórekord dőlhet meg Moszkvában

Moszkva, 2021. február 15. A havas moszkvai Vörös téren egy férfi, a háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház (b) és a Szpasszkij-torony (k) 2021. február 15-én. MTI/AP/ifj. Alekszandr Zemljanyicsenko
Vágólapra másolva!
Európa északi részén igazi téli idő van, a jég vastagsága miatt több nagy tavon utakat jelöltek ki, Moszkvában pedig megdőlhet a hórekord a jövő hét elején - írta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Kevés helyen volt enyhébb az éjszaka -20 foknál Skandináviában és a Kelet-európai-síkság északi felén, de

Oroszország északabbi területein inkább -30, -40 fokos minimumok voltak jellemzőek.

A nappali csúcshőmérséklet ezeken a tájakon -10 fok alatt alakul - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hosszan tartó hideg periódus egyik következménye, hogy a Balti-tenger északabbra eső részein már többfelé alakult ki 10 cm-es jégtakaró, így a Botteni-öbölben, a Finn-öbölben, valamint a Rigai-öbölben. A jégvastagság egyébként még ezeken a helyeken is a sok éves átlag alatt alakul valamivel.

A havas moszkvai Vörös téren egy férfi, a háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház és a Szpasszkij-torony 2021. február 15-én Forrás: MTI/AP/Ifj. Alekszandr Zemljanyicsenko

Nem csak a tenger, hanem az északi nagy tavak is befagytak, sőt ezeken már

annyira vastag a jégréteg, hogy helyenként már utakat jelöltek ki rajtuk.

Az Észtország és Oroszország határán található Peipus-Pszkovi-tavon már olyan vastag a jég, hogy az észt oldalon Laaksaare és Piirissaare között 8 km-es utat jelöltek ki a jégen.

Eközben Moszkvában a rengeteg hónak köszönhetően évszázados rekord dőlhet a jövő hét elején.

Jelenleg 50-55 cm hó borítja az orosz fővárost,

de vasárnaptól kezdődően újabb havazásokra kell számítani a térségben, így jó eséllyel napi hórekordok dőlhetnek az északi metropoliszban - áll a bejegyzésben.