Halottnak nyilvánították a K2 hegycsúcson eltűnt három hegymászót

K2, Karakorum, Himalája
Vágólapra másolva!
Halottnak nyilvánították a pakisztáni hatóságok csütörtökön azt a három hegymászót, akik február elején tűntek el a K2 hegycsúcs meghódítására tett kísérlet közben.
Vágólapra másolva!

A híres pakisztáni hegymászó, Muhammad Ali Szadpara, az izlandi John Snorri és a chilei Mohr Prieto utáni kutatást az elmúlt héten lefújták a rossz időjárás miatt. A felhők, az erős szelek és a hó miatt túl veszélyessé vált a kutatás mind a gyalogosan keresők, mind a helikopterek számára.

Mínusz 60 fok alá süllyedhetet a hőmérséklet

Szadpara fia, Szadzsid a Skardu északi városban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hálás a hatóságoknak, amiért megpróbáltak mindent, hogy megtalálják az eltűnt csapatot.

– mondta Szadpara.

Karrar Haidri, a Pakisztáni Hegymászó Klub munkatársa hatalmas veszteségnek nevezte a hegymászók halálát. A három hegymászó elveszítette a kapcsolatot az alaptáborukkal, amikor megkísérelték a 8611 méter magas K2 csúcshódítását.

Télen a K2-n több mint 200 kilométer/órás szél fújhat, a hőmérséklet pedig 60 Celsius-fok alá süllyedhet.

80 ember halt meg eddig a hegyen

Az eltűntek holttá nyilvánításával ötre emelkedett a K2 halottjainak száma ebben a téli szezonban.

Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant a mélybe a csúcs meghódítására készülődve, február elején Atanasz Szkatov 42 éves bolgár alpinista zuhant mintegy másfél kilométert 7000 méteres magasságból. Egy hatodik hegymászó a Föld 12. legmagasabb hegycsúcsa, a 8047 méteres Broad Peak megmászása közben vesztette életét.

A veszedelmes K2-t idén először sikerült megmászni a téli szezonban,

egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a csúcsra.

A Kína és Pakisztán határán emelkedő hegy összesen már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak néhány száz körül van.

A világ leghalálosabb hegymászó balesete során 2008-ban egyetlen nap alatt 11 hegymászó vesztette életét ezen a hegyen.