Joe Biden szerint az, ahogy a kínai kommunista vezetés bánik az ujgur kisebbséggel, egy eltérő kulturális normának minősíthető – videó

Joe Biden beiktatása
Joe Biden amerikai elnök 2011. január 20-án beiktatási beszédét tartja az amerikai Capitoliumban, Washington DC-ben.
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök a sokak által megbízhatatlannak tartott, a demokraták irányába elfogult CNN egyik műsorában arról beszélt, az, ahogyan bánik Peking a Kína nyugati részén élő, iszlám vallású ujgur kisebbséggel, „egy eltérő kulturális normának" tekinthető. A demokrata elnök kijelentése óriási felháborodást váltott ki, mivel a kommunista vezetés átnevelő táborokba zárt nagyjából 1 millió ujgurt, annak érdekében, hogy etnokulturális értelemben elkínaiasítsa őket. Számos véleményformáló szerint Kínában valójában kulturális jellegű népirtás zajlik az ujgur kisebbség ellen, emiatt pedig tavaly az akkori republikánus vezetés – a demokraták egyetértésével – szankciókkal sújtotta Pekinget.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint kedd este Joe Biden elnök a CCN Town Hall című műsorának volt a vendége, amelyet ezúttal Wisconsin államban rendeztek meg. A demokratapártisággal vádolt, és ezért Clinton News Networknek csúfolt CNN műsorában sok mindenről szó esett, így a külpolitikai résznél Biden elnököt Kínáról, és azon belül a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, őshonos, iszlám vallású, ujgur ajkú kisebbség helyzetéről is kérdezték – derül ki a Post Millennial szemléjéből.

Joe Biden Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Biden erre hosszabb választ adott. Kiemelte, „a mindenkori pekingi vezetők Kína hosszú történelméből azt a következtetést szűrték le, hogyha Kínán belül nincs egység, akkor az ország tulajdonképpen széthullik, és külső erők befolyása alá kerül. Ennek tükrében az ujgurkérdés pedig túl van értékelve".

Majd elmondta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök arra törekszik, hogy egységet kovácsoljon és szigorúan ellenőrizzen mindent, ez politikájának a lényege, ebből kiindulva kell értelmezni az ujgurisztáni, tajvani, honkongi történéseket, ez az úgynevezett „Egy Kína Elve".

Joe Biden hozzáfűzte:

„kulturális szempontból eltérő normák léteznek, amelyeket az adott országok vezetői követnek", szerinte ez a lényege „a Kína nyugati részén lévő hegyekben élő ujgurok helyzetének is".

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke tehát egy hozzá közel álló televízióban lényegében felmondta a Kínai Kommunista Párt propagandáját, mentegetve a pekingi vezetést.

Azt ugyanakkor legalább hozzátette, hogy Kínának a külföldi befolyása ellen fel fognak lépni.

Sokak szerint

Kína Ujgurisztánban kulturális jellegű népirtást hajt végre a muszlim ujgur kisebbség ellen, úgynevezett átnevelő táborokba zárva nagyjából 1 millió ujgurt annak érdekében, hogy elkínaiasítsa őket.

A táborokban lévő ujgurok egy részét munkára is fogták, ők sok esetben

a Demokrata Pártot támogató amerikai multinacionális vállalatok üzemeiben végeznek kényszermunkát.

Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület etnikai térképe. Pirossal az ujgurlakta részek vannak jelölve Forrás: WikimediaCommons/Quigley

Mike Pompeo volt republikánus külügyminiszter ezt a folyamatot „népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekménynek" minősítette néhány nappal azt megelőzően, hogy távozott volna miniszteri tisztségéből.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az ujgur kisebbség helyzete miatt 2020 májusában az akkor még republikánus többségű amerikai Kongresszus Marco Rubio floridai republikánus szenátor előterjesztésére szankciókat irányzott elő kínai vezetők ellen. Ezt a Kongresszus mindkét háza egységesen támogatta, tehát a demokraták is megszavazták.

Azóta viszont Biden került hatalomra, akinek a családja a Kínai Kommunista Párt oligarcháival üzletelt, így az emberi és kisebbségi jogok helyzete már nem igazán érdekli Washingtont.

Peking egyébként tagadja, hogy az átnevelő táborokban 1 millió ujgurt tartanának fogva, és a kényszermunkáról szóló híreket sem ismerik el. A kínaiak azt állítják, hogy csak „néhány tízezer szélsőséges muszlimot akarnak a táborokban jobb belátásra téríteni", tehát nem is szeretnék őket elkínaiasítani.

Az viszont ők sem cáfolják, hogy a kínaiak betelepítése Ujgurisztánba folyamatosan zajlik.