Munkaadójuk, a Belsat TV beszámolója szerint két év börtönre ítélte a bíróság a 27 éves Katerina Bakhvalovát és a 23 éves Daria Chultsovát, akik az egyik kormányellenes tüntetés során videókat osztottak meg a demonstrációról.

Fehéroroszországban még augusztusban indult máig tartó tüntetéshullám, miután Alexander Lukashenko nagy valószínűséggel csalás révén nyerte meg a választásokat hatalmas fölénnyel. Az országos kormányellenes megmozdulásokra a rendvédelmi erők rég nem látott erőszakkal reagáltak, többen meghaltak a tüntetők közül és ezreket tartóztattak le, miközben már legalább száz jelentés érkezett a börtönökben uralkodó embertelen körülményekről és a foglyok kínzásáról.

Katerina Bakhvalova és Daria Chultsova.Forrás: AFP/Stringer

A napokban a rendőrség razziát tartott legalább húsz emberjogi aktivista és újságíró otthonában. A sok esetben fekete ruhában megjelent erőemberek (sziloviki) telefonokat, számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le a lakásokban. A The Moscow Times beszámolója szerint egy hét alatt már legalább 90 újságíró lakásán jártak Lukashenko emberei.

A most elítélt újságírónők a lengyel székhelyű Belsat televíziónál dolgoznak és a vádak szerint olyan csoportos tevékenységben vettek részt, amelyek veszélyeztették a közbiztonságot, megszegték a hatályos törvényeket és rendeleteket, a videóikkal pedig erőszakra buzdítottak tömegeket.

Mindkét nő tagadta az ellenük felhozott vádakat a bíróságon. Bakhvalova felszólalásában elmondta, hogy ő csak az eseményeket közvetítette úgy, ahogy azok történtek, emiatt pedig koholt vádakkal letartóztatták.

A fehérorosz tüntetések az elmúlt időszakban a megtorlások miatt kezdtek veszíteni kezdeti erejükből, így Lukashenko nemrég összehívta támogatóit és kijelentette, hogy az országnak sikerült legyőznie a külföldi erők által támogatott tüntetéseket.