Két év börtönre ítélték a fehérorosz újságírónőket, akik a tüntetéseket videózták

fehérorosz újságírók tárgyalása, Katerina Bakhvalova, Daria Chultsova
Belsat TV journalists Katerina Bakhvalova (R) (reporting for the TV channel under the name of Andreeva) and Daria Chultsova, who were detained in November while reporting on anti-government protests, flash the V-sign from a defendant's cage during their trial in Minsk on February 18, 2021. - The journalists were sentenced to two years in prison on charges of organising illegal demonstrations. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Munkaadójuk, a Belsat TV beszámolója szerint két év börtönre ítélte a bíróság a 27 éves Katerina Bakhvalovát és a 23 éves Daria Chultsovát, akik az egyik kormányellenes tüntetés során videókat osztottak meg a demonstrációról.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszországban még augusztusban indult máig tartó tüntetéshullám, miután Alexander Lukashenko nagy valószínűséggel csalás révén nyerte meg a választásokat hatalmas fölénnyel. Az országos kormányellenes megmozdulásokra a rendvédelmi erők rég nem látott erőszakkal reagáltak, többen meghaltak a tüntetők közül és ezreket tartóztattak le,

miközben már legalább száz jelentés érkezett a börtönökben uralkodó embertelen körülményekről és a foglyok kínzásáról.

Katerina Bakhvalova és Daria Chultsova. Forrás: AFP/Stringer

A napokban a rendőrség razziát tartott legalább húsz emberjogi aktivista és újságíró otthonában. A sok esetben fekete ruhában megjelent erőemberek (sziloviki) telefonokat, számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le a lakásokban. A The Moscow Times beszámolója szerint egy hét alatt már legalább 90 újságíró lakásán jártak Lukashenko emberei.

A most elítélt újságírónők a lengyel székhelyű Belsat televíziónál dolgoznak és a vádak szerint olyan csoportos tevékenységben vettek részt, amelyek veszélyeztették a közbiztonságot, megszegték a hatályos törvényeket és rendeleteket, a videóikkal pedig erőszakra buzdítottak tömegeket.

Mindkét nő tagadta az ellenük felhozott vádakat a bíróságon.

Bakhvalova felszólalásában elmondta, hogy ő csak az eseményeket közvetítette úgy, ahogy azok történtek, emiatt pedig koholt vádakkal letartóztatták.

A fehérorosz tüntetések az elmúlt időszakban a megtorlások miatt kezdtek veszíteni kezdeti erejükből, így Lukashenko nemrég összehívta támogatóit és kijelentette, hogy az országnak sikerült legyőznie a külföldi erők által támogatott tüntetéseket.