Az Egyesült Államokban konzervatív ikonnak számító Rush Limbaugh tegnap 70 évesen tüdőrákban halt meg. Az ő nevéhez fűződik minden idők leghallgatottabb amerikai rádióműsora, amelyet a csúcson 20 millióan követtek hetente, valamint őt tartják a politikai rádióműsorok atyának.

Rush Limbaugh halálának hírét felesége osztotta meg a rádióműsor hallgatóival. Limbaugh népszerű politikai rádióműsort vezetett, hét könyvet írt élete során, amelyek közül kettő felkerült a New York Times sikerlistájára is.

Limbaugh televíziós műsorokban is gyakran feltűnt és az egyik legnépszerűbb konzervatív hangként volt nyilvántartva, akit a republikánus és a konzervatív beállítottságú amerikaiak imádtak, a demokraták és liberálisokról viszont ez nem mondható el.

Rush LimbaughForrás: AFP/2010 Getty Images/Ethan Miller

1994-ben a napi rádióműsora volt az egyik oka annak, hogy a republikánusok a szenátust és a képviselőházat is meg tudták nyerni a választásokon 40 év után először. A párt a republikánus forradalomként is emlegetett választások alatt a kongresszusban 54 új helyet tudott szerezni, ami azóta is rekordnak számít.

Limbaugh-t az elképesztő siker után a republikánus párt tiszteletbeli tagnak választotta. Szintén magas kitüntetésben részesítette őt Donald Trump, aki 2020-ban elnöki kitüntetést adott Limbaugh-nak.