Nagyszabású razziát tartott a német rendőrség csütörtökön Berlinben. A célpontok rivális bandák voltak, melyek még tavaly ősszel estek egymásnak. Két embert őrizetbe vettek. A berlini média szerint a hírhedt arab Remmo-klán is a hatóságok célpontja volt.

A berlini államügyészség közösségi oldalán közzétett csütörtök reggeli bejegyzés szerint a nyomozók elfogatóparancsokat és több mint 20 házkutatási parancsot foganatosítanak a kábítószerek és fegyverek szervezett kereskedelme ellen. Hozzátették azt is, hogy a nyomozás kapcsolatba hozható arab és orosz hátterű csecsen klánok közötti erőszakos összecsapásokkal is.

Rendőrök 2021. február 18-án Berlin Neukölln kerületébenForrás: dpa Picture-Alliance/Christophe Gateau

A razziába több száz rendőrt vontak be, és hozzátették, hogy az adóhatóság is részt vett a nyomozásban - olvasható a The Local.de oldalán.

A hatóságok nem közöltek több részletet, a berlini média szerint azonban a rendőrség egyik célpontja a szervezett bűnözésből élő hírhedt arab Remmo klán volt, melynek tagjai az elmúlt években Berlinben és Drezdában is múzeumokat raboltak ki.

Forrás: AFP/Odd Andersen

A rendőrség decemberben a család négy tagját őrizetbe vette, miután korábban a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárából, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészből felbecsülhetetlen értékű ékszereket loptak el, erről az Origo is beszámolt. 

A Remmo klán egy másik ügyben is érintett volt: 100 kilogramm aranyérmét loptak el egy berlini múzeumból 2017 márciusában. A bíróság később a klán két tagját többéves börtönbüntetésre ítélte az esettel kapcsolatban.

A klán irányítása alatt áll mára a fővárosban a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció nagy része is.