A japán kormánynak kártérítést kell fizetnie 43 embernek amiatt, hogy ki kellett őket telepíteni a városukból a 2011-es fukusimai atomerőmű-katasztrófa miatt. Így rendelkezett pénteken egy felsőbíróság, megmásítva egy alsóbb fokú bíróság ítéletét.

A fukusimai prefektúra kerületi bírósága úgy ítélte meg 2017-ben, hogy az állam nem felelős a felperesek káráért, a TEPCO állami energiaipari vállalatot azonban fizetésre kötelezte. 

Hatalmas füst a Fukusimai atomerőmű területén 2011. március 13-án, két nappal a hatalmas, 9-es erősségű földrengést követőenForrás: AFP/Kim Jae-Hwan

Negyvenöt felperes követelt összesen 2,8 milliárd jen (7,8 milliárd forint) kártérítést, de csak 42 ember kapott összesen 376 millió jent (1,047 milliárd forint). Ezután a felperesek a Tokióhoz közeli Csiba prefektúra felsőbíróságához fordultak, amely most hozta meg ítéletét.
Tíz éve 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát.

A földrengést követő cunami miatt elárasztott Fukusima prefektúra 2011. március 11-énForrás: AFP/HO/NHK

A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember halt meg, és a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben.