A járványellenes együttműködés erősítéséről döntöttek a G7-vezetők

JOHNSON, Boris London, 2021. február 19.
Boris Johnson brit miniszterelnök üdvözli a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetőit (a kijelzőn) a videokonferencia keretében folytatandó tanácskozás kezdetén Londonban 2021. február 19-én. A brit ko
London, 2021. február 19. Boris Johnson brit miniszterelnök üdvözli a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetőit (a kijelzőn) a videokonferencia keretében folytatandó tanácskozás kezdetén Londonban 2021. február 19-én. A brit kormányfő a csúcstalálkozó házigazdája. MTI/AP/The Telegraph pool/Geoff Pugh
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány elleni válaszlépések összehangolását célzó együttműködés erősítéséről állapodtak meg pénteki virtuális értekezletükön a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői.
Vágólapra másolva!

A záróközlemény szerint, amelyet a hetek soros elnöki tisztségét betöltő brit kormány ismertetett Londonban, a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-A nevű ENSZ-program, illetve a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására létrehozott COVAX beszerzési program finanszírozására

több mint 4 milliárd dolláros új kötelezettségvállalásról született döntés az értekezleten.

A kommüniké szerint a két programot a G7-csoport így most már 7,5 milliárd dollárral támogatja.

Együttműködnek a WHO-val

A videókapcsolattal megtartott értekezleten - amelyen Boris Johnson brit kormányfő elnökölt - a résztvevők megállapították: a koronavírus-járvány tanulsága az, hogy a világnak erőteljesebb védelemre van szüksége a jövőbeni globális egészségbiztonsági kockázatok ellen.

Boris Johnson brit miniszterelnök üdvözli a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetőit (a kijelzőn) a videokonferencia keretében folytatandó tanácskozás kezdetén Londonban február 19-én Forrás: MTI/AP/The Telegraph pool/Geoff Pugh

Ennek érdekében döntés született arról, hogy a G7-országok együttműködnek az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság alkotta G20-csoporttal és másokkal, azzal a céllal, hogy

globális egészségügyi és egészségbiztonsági struktúra jöjjön létre

a járványügyi felkészültség biztosítására.

A hét ország vezetői megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják egy globális egészségügyi szerződés létrehozásának lehetőségét és potenciális előnyeit.

A záróközlemény leszögezi azt is, hogy a G7-országok példátlan mértékű ösztönző intézkedésekkel támogatták gazdaságaikat: az elmúlt egy évben együttesen több mint hatezer milliárd dollárt fordítottak gazdaságélénkítésre.

A britek készek megosztani a maradék vakcinakészletüket

Boris Johnson az értekezlet előtti nyilatkozatában azt kérte a G7-csoport többi országától - az Egyesült Államoktól, Japántól, Kanadától, Németországtól, Olaszországtól és Franciaországtól -, hogy támogassák azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy akár száz nap alatt új oltóanyagokat lehessen kidolgozni a jövőben felbukkanó fertőző betegségek ellen.

A brit miniszterelnök szerint

Johnson szerint azonban ha sikerül az újonnan megjelenő betegségek elleni oltások kifejlesztésének időtartamát még tovább, akár kétharmadával csökkenteni, lehetségessé válhat annak megelőzése, hogy a jövőbeni járványok a mostanihoz hasonló katasztrofális egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményekkel járjanak.

A brit miniszterelnök megerősítette pénteken azt is, hogy Nagy-Britannia kész a saját igényeit meghaladó mennyiségű koronavírus-vakcinát a COVAX beszerzési program rendelkezésére bocsátani.
A brit kormány 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából. Matt Hancock egészségügyi miniszter minapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "ez nyilvánvalóan több, mint amennyire a brit lakosságnak szüksége van", és a brit kormány kész a hazai szükségleteket meghaladó vakcinakészleteket megosztani más országokkal.