Joe Biden megengedte a migránsoknak, hogy belépjenek Amerikába

Joe Biden beiktatása
US President Joe Biden gestures as he delivers his inauguration speech on January 20, 2021, at the US Capitol in Washington, DC. - Biden was sworn in as the 46th president of the US. (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok bevándorlási politikájának irányváltása jegyében az új amerikai kormányzat péntektől újra lehetővé teszi, hogy a menedékjogért folyamodók bírósági meghallgatásuk és ügyük elbírálása idejére belépjenek az országba - közölte a washingtoni Fehér Ház. Joe Biden nemrég aláírt egy rendeletet, amely segítségével 2022-ben 125 ezer migránst tud majd befogadni az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

Joe Biden elnök kormánya e lépéssel szakít az előző elnök, a republikánus Donald Trump korlátozó bevándorlási politikájával. Az Egyesült Államok déli határához érkező menedékkérőknek eddig Mexikóban kellett kivárniuk kérelmük elbírálását, a kérvényezők emiatt átlagosan több mint egy évig a határ közelében felállított sátortáborokban éltek.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint ez az előírás jelenleg is mintegy 25 ezer embert érint.

Az amerikai illetékesek mindazonáltal arra figyelmeztetik a bevándorolni vágyókat, hogy csak saját felelősségükre menjenek a határátkelőhelyekre, ahol a menedékkérőknek regisztráltatniuk kell magukat, s ennek alapján később értesítik őket a határon való átlépésük lehetséges idejéről és helyéről.

Az eddigi eljárás átalakításában a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) és a világszervezet Gyermekalapja, az UNICEF is segítséget nyújt.

"Ez egy olyan terv, amelyről az amerikai kormány egyeztetett és megállapodott a mexikói kormánnyal" - mondta el a dpa német hírügynökségnek Alberto Cabezas, az IOM mexikói szóvivője. "Az ENSZ szervezetei már kinyilvánították, támogatják azt a tervet, hogy a bevándorlók az Egyesült Államokban intézhessék kérelmük elbírálását" - tette hozzá a szóvivő.

Joe Biden, Forrás: AFP/Saul Loeb

Ahogyan korábban az Origo is megírta, Joe Biden egyik legfőbb célja az volt, hogy lebontsa az Egyesült Államok és Mexikó határán lévő jogi falat, amelyet Trump elnök épített, és amely a Mexikóval és Közép-Amerikával kötött menekültügyi megállapodások révén biztosítja az illegális bevándorlás visszaszorítását.

Az eddig hatályban lévő jogi megoldás a migránsokat illetően magában foglalta a Mexikóban maradás politikáját, valamint a közös menekültügyi megállapodásokat Guatemalával, Hondurassal és El Salvadorral, most viszont Biden mindent felrúgott, így gyakorlatilag megnyílt Amerika déli határa a migránsok előtt.

Ennek veszélyeire nem csak konzervatív szakértők figyelmeztettek, hanem baloldal liberálisok is, akik szerint rendkívül veszélyes a migránsok ilyen mértékű beáramlása.

Egyrészt jelenleg világszerte tombol a koronavírus-járvány, másrészt pedig nemzetbiztonsági kockázatot is jelent a bevándorlás, ahogy ez egyre többször megmutatkozik Európában is.

Joe Biden viszont pontról pontra követi a Soros György által kidolgozott betelepítési tervet. Az amerikai tőzsdespekuláns még pár éve jelentette be, hogy 500 millió dollárt fordít a migránsok támogatására. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) azóta is minden évben komoly összegeket fordít migránsbarát szerezetek támogatására.