Új-Zélandon is megkezdődött az oltási kampány, de idén már aligha fogadnak turistákat

koronavírus Új-Zéland
A security guard stands outside a COVID-19 coronavirus clinic in Lower Hutt, near Wellington, on April 20, 2020. - New Zealand will ease a nationwide COVID-19 lockdown next week after claiming success in stopping "an uncontrolled explosion" of the virus, Prime Minister Jacinda Ardern said on April 20. (Photo by Marty MELVILLE / AFP)
Vágólapra másolva!
Új-Zélandon megkezdődött szombaton a koronavírus elleni oltási kampány. Ashley Bloomfield új-zélandi tisztifőorvos figyelmeztetett, hogy az oltási kampány csak egy kis lépés a világjárvány elleni harcban.
Vágólapra másolva!

Új-Zélandon sikeresnek számít a járvány kezelése, az ötmillió lakosú országban a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségnek mindössze 26 halálos áldozata volt. Az oltási kampányt a bevándorlási hivatal dolgozói, valamint a karanténközpontok és a légiközlekedési dolgozók, valamint a velük egy háztartásban élők immunizálásával kezdik. Az új-zélandi hatóságok elsőként a Pfizer/BioNTech vakcináját engedélyezték.

Az oltási programot, amelyet fokozatosan az egész lakosságra kiterjesztenek, néhány nappal azután kezdték, hogy a hatóságok feloldották az Aucklandben elrendelt háromnapos karantént.

Az új-zélandi kormány közölte, hogy

az oltási kampány ellenére nem valószínű, hogy a külföldi turisták az idén visszatérhetnek a csendes-óceáni szigetországba.

A tajvani kormány szombaton engedélyezte az AstraZeneca/Oxford védőoltását sürgősségi felhasználásra, amellyel az érkezése utáni hét napon belül oltani fognak.

Illusztráció Forrás: AFP/Marty Melville

Tajvan decemberben jelentette be, hogy közel 20 millió adag vakcinát - köztük 10 millió adag AstraZeneca/Oxford készítményt - vásárol, 4,76 milliót pedig a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával való ellátására létrehozott COVAX program keretében szerez be. Az oltások egy héten belül kezdődhetnek - közölte szombaton újságírókkal Vu Sou-mej, a tajvani gyógyszerfelügyeleti hivatal főigazgatója. A COVAX keretében szállított AstraZeneca vakcinák várhatóan a jövő héten érkeznek.

Tajvan ötmillió adag Moderna oltást is megrendelt, az engedélyezési eljárás gyors tempóban folyik.

Tajvan először az egészségügyi dolgozókat, illetve a karanténközpontokban dolgozókat kívánja beoltani, és 30 millió adag vakcinát kíván beszerezni a lakosság 65 százalékénak immunizálására.

Tajvanon sikerült a járványt megfékezni, a megerősített fertőzöttek száma szombaton 941, a haláleseteké 9 volt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Jelenleg kevesebb mint 50 beteget kezelnek kórházban.

Kambodzsában a járvány miatt lezárták a főváros, Phnompen több negyedét. Hun Szen kormányfő szombaton közölte, hogy az elmúlt 10 órában legalább 32 új fertőzöttet jelentettek. A Khmer Times című újság szerint a legtöbb új fertőzött kínai állampolgár, négyen közülük lefizették a biztonsági őröket és elhagyták a számukra előírt karanténszállodát.

Kambodzsában eddig 484 fertőzöttet jelentettek, halálesetről nem érkezett hír.