Elsők közt oltatta be magát az ausztrál kormányfő

Scott Morrison, Ausztrália, oltás
Vágólapra másolva!
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az elsők között vette fel az új koronavírus elleni védőoltást vasárnap, a hétfőn kezdődő országos oltási kampány nyitányaként.
Vágólapra másolva!

Morrison közvetlenül egy idősotthon 85 éves lakója után, másodikként állt a sorban a televíziós kamerák előtt tartott médiaeseményen egy sydney-i egészségügyi központban.

„El vagyok szánva rá, ahogy az egész ország" - mondta Morrison, amikor az asszisztens megszólította, hogy van-e valami kérdése, mielőtt belészúrják a Pfizer/BioNTech-vakcinát.

- mondta.

Greg Hunt egészségügyi miniszter az ABC országos televíziónak nyilatkozva azzal érvelt a miniszterelnök soron kívüli beoltása mellett, hogy az a bizalom megteremtéséhez szükséges.

- mondta.

A cél érdekében az ország tisztifőorvosa, főorvosa és több más egészségügyi dolgozó is az első, tizenkét tagú csoportban vette fel az amerikai-német gyártmányú oltást.

Hunt ugyanakkor jelezte, hogy őt és az egészségügyi minisztérium dolgozóit a svéd-brit fejlesztésű AstraZeneca-vakcinával oltják majd be egy későbbi időpontban.

Az országos oltási kampányt Ausztráliában is a Pfizer/BioNTech-vakcinával kezdik, amelynek első, 142 ezer dózist tartalmazó szállítmánya a múlt héten érkezett meg. Március elejétől pedig AstraZeneca-oltóanyaggal folytatják a lakosság immunizálását.

A kormány menetrendje szerint az elsőbbséget élvezők közé tartoznak majd az idősotthonok, ápolási otthonok lakói és dolgozói, a frontvonalban dolgozó orvosok és ápolónők, továbbá a karanténszállók dolgozói és a határőrizeti szervek tagjai.

A mintegy 25 millió lakosú, földrésznyi országban a járvány kezdete óta 28 700 koronavírusos esetet regisztráltak, ami jóval alacsonyabb a legtöbb fejlett ország fertőzési rátájánál. A Covid-19 betegségben eddig 909 ausztrál halt meg.