Tilos áramszámlát küldeni a rendkívüli hideg miatt Texasban

Texas Struggles With Unprecedented Cold And Power Outages GettyImageRank1 Color Image weather accidents and disasters business finance and industry fuel and power generation bestof topix Horizontal
Több ezer otthonban még most sincs áram
Vágólapra másolva!
A rendkívüli hideg miatt, amely Texast sújtotta, az amerikai állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy energiaszámlát küldjenek ki a háztartásoknak, vagy hogy díjtartozás miatt kikapcsolják az energiaellátásukat - jelentette be vasárnap Greg Abbott kormányzó.
Vágólapra másolva!

Sok lakossági energiafogyasztó ugyanis több ezer dolláros villamosenergia-számlát kapott a hideghullám eleje óta tartó, csupán néhány napos időszakra.

A hőmérséklet a leghidegebb napokon mínusz 25 Celsius-fok volt,

ami ebben a déli államban rendkívüli.

Katasztrófahelyzet

Joe Biden amerikai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett ki szombaton Texasra vonatkozóan, miután a rendkívüli hideg miatt áramszünet és vízhiány sújtott több millió lakost. Emiatt

a lakosok szövetségi támogatást igényelhetnek

többféle kiadásukhoz, köztük az energiaszámlákhoz. Abbott kormányzó pedig aznap sürgősségi jelleggel összehívta az állam törvényhozását, hogy megvitassa velük, milyen megoldást lehet találni az óriási összegű áramszámlákra.

Szabályozatlan a piac

Texas az egyetlen amerikai állam, amelynek az energiahálózata független az ország többi részétől, energiapiaca pedig nem szabályozott. A fogyasztók sok szolgáltató közül választhatnak, és sokaknak olyan szerződése van valamely szolgáltatóval, hogy

számlaösszegei nemcsak a fogyasztástól, hanem a fogyasztói kereslettől is függenek.

Többen figyelmeztettek már, hogy az ilyen rendszerben a fogyasztók szélsőséges időjárás esetén védtelenek a nagy összegű számlákkal szemben.

Több ezer otthonban még most sincs áram Forrás: AFP/2021 Getty Images/Justin Sullivan

Az áramszünet csúcsán négymillió lakos volt áram nélkül. Szombat óta már minden erőmű újra működik, de

vasárnap 30 ezer embernek még mindig nem volt áramszolgáltatás az otthonában.

A hóval és faggyal járó ítéletidő Texason kívül Oklahomát, Louisianát, és más közeli államokat is sújtott. A zord időjárásnak immár 76 halálos áldozata van.