Számunkra nem kiváltság, hogy a nevünket egy gépkocsi oldalán láthatjuk - nyilatkozta a cseroki indiánok vezetője. A Jeep Cherokee 1974 óta fut ezzel a márkanévvel, de most lehet, hogy változtatásra kényszerül.

De az észak-amerikai indiánok törzsfőnöke nemcsak az autógyártóhoz fordult ezzel a kéréssel, hanem az USA több sportszergyártójához és sportcsapatához is, tájékoztatta az amerikai médiát hétfőn a cseroki nemzet szóvivője.

Ifj. Chuck Hoskin, a cseroki törzs főnöke szerint elérkezett az idő, hogy minden vállalat és sportcsapat felhagyjon a nevünk használatával, és levegyék azt a logóikból, termékeikről, sportmezeikről és a csapatok neveiből. Ha szeretnék méltóan elismerni a cseroki nemzetet, akkor ennek a legjobb módja az lenne, ha megismernének minket, a történelmünket, a kultúránkat, a nyelvünket, az ország életében játszott szerepünket, és ha kialakítanának velünk egy párbeszédet például arról, hogyan lehet a kultúránkat másokkal is megismertetni" - mondta. 

A Cherokee név kivonása a kereskedelemből és a sport világából nem lenne egyedülálló eset, mert nemrég a washingtoni és a clevelandi amerikai futballcsapatok is nevet változtattak, hogy letegyék a korábban általuk használt márkanevet, amelyet számukra is egy amerikai indián törzs, a Redskin ihletett.