Megérkezett kedden Kijevbe a koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya - jelentették ukrán híradások az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A közlemény szerint félmillió dózis AstraZeneca-vakcina érkezett Indiából repülőgépen. Az oltóanyagot a tervek szerint még a nap folyamán elkezdik szétosztani és továbbítani az ország régióba. 

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez a vakcinamennyiség 250 ezer ukrajnai lakos beoltására lesz elegendő.

Az ukrán egészségügyi tárca a szállítmány érkezése előtti napon, hétfőn vette nyilvántartásba vészhelyzeti alkalmazásra az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcinát. Ez az első vakcina, amelyet hivatalosan bejegyeztek az országban, és a hírek szerint Ukrajna az első ország a világon, amely Indiában gyártott oltóanyaggal kezdi meg az oltási kampányt.

Védőmaszkos járókelő a kijevi hóesésben 2021. február 8-án.Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Az ukránok március 1-jétől kezdhetnek feliratkozni oltásra

- írta az UNIAN hírügynökség.

Ukrajnában első körben egészségügyi alkalmazottakat terveznek beoltani, illetve nem kizárt, hogy velük együtt elkezdhetik a legidősebbek, a nyolcvan év fölöttiek beoltását is. Eredetileg már a hónap közepén el akarták kezdeni az oltási kampányt az országban, de a várt szállítmányok nem érkeztek meg. A kormányzat ezt egyes oltóanyagok esetében bürokratikus nehézségekkel, másoknál szállítási problémákkal magyarázta.

Illusztráció.Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Az ország a napokban várja a COVAX nemzetközi programon keresztül jóváhagyatott 117 ezer Pfizer-vakcina megérkezését is. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese kedd délutáni kijevi tájékoztatóján bejelentette, hogy a Pfizer oltóanyagát bejegyezték az országban.

A hivatalosan közölt adatok alapján keddre 4182 új esettel 1 311 844-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a meghaltaké pedig 153 áldozattal 25 309-re. Az új betegek száma több mint ezerrel lett több a megelőző napinál.

Járókelők Kijevben 2020. decemberében.Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

Eddig 1 151 777-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint négyezren, az aktív betegek száma így most több mint háromszázzal 134 758-ra csökkent.

Előző nap 1236 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, ami nagyjából a fele azoknak, akik a múlt hét több napján szorultak kórházi ellátásra.