Lejár a koronavírus miatt bevezetett szükségállapot Csehországban február végén, ezért a cseh kormány kérni fogja a parlamenttől annak meghosszabbítását - közölte Andrej Babis miniszterelnök. Az óvintézkedések szigorítását is tervezik, mivel a számos cseh kórház már megtelt koronavírusos betegekkel. 

A csehországi helyzet rendkívül komoly, és március elején valószínűleg a legrosszabb lesz a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása óta - mondta Andrej Babis miniszterelnök a kormány szerda reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón. Leszögezte: az óvintézkedések szigorítását is tervezik, és ezekről várhatóan az esti újabb kormányülésen születik döntés. 

Meg kell ezt tennünk, mert ellenkező esetben a kórházakban teljes lesz a katasztrófa. Ilyen helyzetben még nem voltunk - mondta a miniszterelnök. Az egészségügy szemszögéből nézve pokoli napok állnak előttünk  - tette hozzá.

A szerda reggeli kimutatások szerint a cseh kórházakban jelenleg mintegy 6300 személyt kezelnek koronavírussal, közülük több mint 1300 állapota súlyos.

Csehországban rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma, ezért a kormány úgy döntött, hogy szigorít a vírus miatt bevezetett korlátozásokonForrás: MTI/AP/Petr David Josek

A szaktárca szerint a speciális covidos és az intenzív osztályokon  már csak az ágyak mintegy 15 százaléka szabad. Számos kórház megtelt, és az érintett járásokból az ország más kórházaiba szállítják a betegeket.

Bejelentették, hogy a kormány felvette a kapcsolatot azokkal a német régiókkal is, amelyek hajlandóak segítséget nyújtani a cseheknek. Szászország, Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália már konkrét ajánlatokat is küldött. A lengyel határ mentén elterülő Královohradecky régió pedig azt jelezte, hogy megegyezésre jutott a szomszédos lengyel régióval a cseh betegek esetleges Lengyelországba szállításáról.

Jan Blatny egészségügyi miniszter a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy  az új fertőzések több mint felében már kimutatható a brit vírusmutáns, és eddig hét olyan esetet vizsgálnak, ahol gyanú van a dél-afrikai vírusmutánsra.

A cseh kormány és az ellenzék a hét elején megegyezett egy pandémiatörvény gyorsított elfogadásában, amely felválthatná a vasárnap lejáró szükségállapotot. Babis szerdán kijelentette: ez a törvény nem teszi lehetővé azokat az óvintézkedéseket, amelyekre a jelenlegi helyzetben szükség van. A helyzet megoldásáról a kormányfő és a szakminiszterek délután újra tárgyalnak az ellenzékkel, a szakszervezetekkel, valamint a munkaadókkal is.