Melilla városában, az Észak-Afrikában található spanyol kormányzati területen a spanyol rendőrök szemetes konténerekben bujkáló migránsokat találtak, akik Spanyolországba akartak a hulladékot tartalmazó konténerekben elrejtőzve átjutni.

A spanyol Civil Guard rendfenntartói összesen 41 migránst szedtek ki a konténerekből, legtöbbjüket üres üvegeket tartalmazó szemeteszsákok alól kellett kisegíteni. Egy illegális bevándorló azonban egy emberi hamvakat tartalmazó zsákban bújt el, remélve, hogy annak tartalmát nem fogják a konténer átvizsgálásakor ellenőrizni.

IllusztrációForrás: AFP/Aris Messinis

A férfit eszméletlen állapotban emelték ki a zsákból, először halottnak hitték, de később kiderült, hogy csak elájult.

A helyszínen rögzített videófelvételeken látható, hogy a férfi fejét és arcát szürke hamu borítja be. A zsákot kinyitó rendőr szerint a migráns zavartan viselkedett, látszólag nem tudta, hogy hol van, és a zsákot felnyitó kés láttán azt hitte, hogy a rendőr késsel támad rá.

A migránsok állampolgárságát nem tették közzé, a rendőrség szóvivője mindössze annyit közölt, hogy többségük marokkói származású.

A szemetes konténereket rendszeresen spanyolországi hulladékfeldolgozókba szállítják. 2021-ben már 1781 illegális bevándorlót találtak Melilla kikötőjében, 2020-ban összesen 11 669 migráns próbált meg Spanyolországba jutni Észak-Afrika két spanyol enklávéjából (Melilla és Ceuta).