Romlik a járványhelyzet Szlovákiában, kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi PCR-vizsgálatok, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám - derült ki a szlovák egészségügyi minisztérium honlapján szerdán megjelent hivatalos kimutatásból.

A PCR-szűrések száma meghaladta a 15 ezret, pozitív eredményt 23,4 százalékuk hozott. A mintegy 132 600 antigéntesztből pedig 2323 lett pozitív, a tesztek 1,75 százaléka. Az antigéntesztek mindenki számára ingyenesek. 

Tömeges tesztelés Pozsonyban 2020. október 31-énForrás: AFP/Vladimir Simicek

Szlovákiában kijárási tilalom van érvényben, kivételt bizonyos esetekben csak a negatív teszttel rendelkezők kapnak. A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma továbbra is négyezer körül mozog, lélegeztetőgépre mintegy 350-en szorulnak. 

A halálos áldozatok száma 104-gyel emelkedett, és már a hétezerhez közelít. 
Folytatódik az oltási kampány is. Koronavírus elleni vakcinát eddig 286 ezer szlovák kapott, több mint százezren pedig már a második adagot is megkapták. A napi oltások száma az utóbbi időben hatezer körül alakult.

Beoltanak egy egészségügyi dolgozót a nyitrai kórházban 2020.12.27-én. Szlovákiában a nyitrai járás az egyik legfertőzöttebb régióForrás: AFP/Vladimir Simicek

Az Igor Matovic vezette koalíciós kormány már korábban felkérte a parlamentet a jelenleg érvényes veszélyhelyzet meghosszabbítására.  A veszélyhelyzet február 8-án lejárt, és ezt a kormány saját hatáskörében 40 nappal meghosszabbította. A kormány döntését azonban legkésőbb 20 nap elteltével a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Tekintettel a kormánykoalíciós vitákra, valamint az ellenzéki pártok álláspontjára, nem biztos, hogy a parlament támogatni fogja a beterjesztést.

Védőmaszkot viselő nők futnak a pozsonyi Új Hídon a tavaly tavaszi első hullám idejénForrás: AFP/Vladimir Simicek

Mária Kolíková egészségügyi miniszter felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ha nem szavazzák meg a beadványt, akkor a Matovic-kormány elveszíti mandátumát a járvány megfékezésére irányuló fontos intézkedések meghozatalára. Szükséghelyzet nélkül pedig magukra hagyjuk az embereket  - figyelmeztetett a szlovák egészségügyi miniszter.