Egy kínai férfinek 50 ezer jüant, vagyis átszámítva több mint 2,2 millió forintot kell átutalnia  volt feleségének, miután a bíróság elrendelte a kárpótlást az öt évig tartó házasságuk alatt végzett takarítás után. Az új polgári törvénykönyv erre vonatkozó passzusa csak a múlt hónapban lépett életbe, de az asszony máris élt a lehetőséggel.

Az új kínai polgári törvénykönyv szerint, ha kiderül, hogy a házastársak egyike volt a gyerek vagy idős szülő elsődleges gondozója, és a házimunka nagy részét is ő végezte, a válás után a gondozót kártérítés illeti meg - idézte fel a The Guardian.

Egy Chan nevű férfinak - a pekingi bíróság döntése értelmében - az öt évig tartó házasság után több mint 2,2 millió forintnak megfelelő összeget kell átutalnia volt neje számlájára az új törvény értelmében.

Volt felesége, Wang azzal érvelt a bíró előtt, hogy a házasságuk alatt minden házimunkát ő végzett el, amíg a férje dolgozott. Még a gyereknevelés is egyedül rá maradt. Channek nemcsak a kártérítést kell megfizetnie, további 2000 jüant is fizetnie kell havonta gyerektartás címén.

Az új polgári törvénykönyv egyébként általános felháborodást váltott ki a kínai közéletben, mert a többség szerint lehetetlen pénzbeli értékben mérni a házimunkát, amelyet nagy többségben egyébként a nők végeznek.

Annyi bizonyos, hogy Chan és Wang ügye precedenst teremthet a válások során.