Joe Biden a családja korrupciógyanús ügyeiben érintett tanácsadót akar uniós nagykövetnek küldeni

Horizontal
TO GO WITH AFP STORY BY ISABELLE WESSELINGH Mark Gitenstein, US Ambassador to Romania speaks during an interview with AFP at his residence in Bucharest on December 12, 2012. The US expects strategic ally Romania to stick to its rule of law and IMF commitments in order to avoid a "replay" of last summer crisis, the American ambassador to Romania told AFP. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Mark Gitenstein volt bukaresti amerikai nagykövet, Joe Biden elnök közeli barátja és egykori tanácsadója lehet az Amerikai Egyesült Államok új, az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete. Gitenstein továbbá a Biden család alapítványát is vezette. A román sajtó szerint az elnök fia, Hunter Biden közreműködésével Gitenstein győzte meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt vezetőjét, Louis Freeh-t, hogy vállalja el Hunternek egy korrupciós botrányba keveredett román üzlettársa, Puiu Popoviciu védelmét. Popoviciut végül 7 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de az üzletember időközben külföldre szökött a román igazságszolgáltatás elől.
Vágólapra másolva!

Arról ír a román G4Media amerikai forrásokra hivatkozva, hogy az Egyesült Államoknak a Brüsszelbe akkreditált, európai uniós ügyekért felelős nagykövete a demokrata párti Mark Gitenstein lehet, aki már közel 40 éve szoros baráti kapcsolatot ápol Joe Biden mostani elnökkel. Amerika uniós nagykövete jelenleg a 2020 májusában Donald Trump volt elnök által kinevezett Ronald Gidwitz, aki egyúttal belga nagykövet is, de őt nemsokára visszahívják.

Kicsoda Mark Gitenstein?

Mark Gitenstein 1947-ben született Alabamában, a nagyszülei Romániából települtek ki az Egyesült Államokba.

Mark Gitenstein Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Eredeti foglalkozását tekintve ügyvéd, aki az 1970-es években jelent meg a politikában, 1975-1978 között a szenátusban a demokrata frakció egyik tanácsadója volt, nemzetbiztonsági ügyekben. 1981-1987 között Gitenstein Delaware állam washingtoni szenátorának,

Joe Bidennek volt a személyes tanácsadója.

A két politikus azóta ápol szoros baráti kapcsolatot egymással. Gitenstein 1989-től kezdődően kisebb-nagyobb megszakításokkal a Mayer Brown nevű nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozott, nemzetközi kereskedelmi ügyekre specializálódva. Közben az ingatlanbefektetés területén is aktív volt, főleg Amerika déli államaiban és az erdélyi Kolozsvárott.

Mark Gitenstein részt vett a demokrata jelölt, Barack Obama kampányában, 2008 novembere és 2009 januárja között pedig Obama átmeneti csapatában jogi ügyekkel foglakozott.

A semmilyen diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező Gitensteint vélhetően a kampányban nyújtott segítségéért nevezték ki Amerika bukaresti nagykövetének, ezt a tisztséget 2009 júliusa és 2012 decembere között töltötte be.

2009 és 2017 között egyébként Joe Biden volt az alelnök.

Barack Obama és Joe Biden Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Miután Obama másodszorra is megnyerte az elnökválasztást, visszahívta Gitensteint Bukarestből, aki ismét elkezdett dolgozni a Mayer Brown ügyvédi irodánál, egészen 2020 novemberéig, amikor is Joe Biden győzelmét követően januárig része lett a megválasztott elnök átmeneti csapatának mint jogi ügyekkel foglalkozó referens. Ezzel párhuzamosan,

2016-2019 között Gitenstein a Biden Foundation vezetője volt.

Ez a Biden család alapítványa, nagyrészt oktatási ösztöndíjak nyújtásával foglalkozik.

Hogyan kapcsolódik Mark Gitenstein a Biden család romániai korrupciógyanús ügyeihez?

Ahogy arról az Origo még 2020 októberében beszámolt, a Fehér Ház akkori kabinetfőnöke, Mark Meadows és Tony Bobulinski, Hunter Biden egyik volt üzlettársa több alkalommal is arról beszéltek, hogy olyan dokumentumok is előkerültek Hunter elhagyott laptopjáról, amelyek a Biden család Romániában elkövetett visszaéléseit bizonyítják.

Mark Meadows szerint

A román sajtóorgánumok – többek között a G4Media – többször megszellőztette az ügyet, részben hivatkozva Rudy Giulianinak, Donald Trump volt elnök személyes ügyvédjének az információira.

A dolog lényege: Puiu Popoviciu, a posztkommunista Szociáldemokrata Párttal (PSD) kiváló viszonyt ápoló román üzletember 2006 körül privatizálta a Bukarest egyik legértékesebb részének tartott Băneasa-farm területén lévő 224 hektárnyi földet.

A Băneasa területe eredetileg a román királyi család magánbirtoka volt, azt a kommunisták elvették tőlük, ott mintagazdaságot létesítettek, amely a 90-es években csőbe ment, majd pedig a posztkommunisták privatizálták annak területét. Popoviciu remek üzleti érzékkel értékesítette a Băneasa-farm területének jelentős részét, hiszen

ott épült fel Bukarest második legnagyobb bevásárlóközpontja, a Băneasa Shopping City, továbbá az IKEA, a Carrefour, és 2012-ben az Egyesült Államok új nagykövetsége.

Annak az átadóünnepségén pedig

részt vett Mark Gitenstein nagykövet mellett Delaware állam akkori főügyésze, Beau Biden, aki Joe Biden elnök legidősebb fia volt.

A nagykövetség átadását egy korrupcióellenes konferencia követte, amin az elnök fia előadott. Beau 2015-ben, rák következtében meghalt.

Abban az évben Puiu Popoviciu ellen azonban eljárást indított a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Băneasa-farm telekvásárlása alatt történő befolyással való üzérkedés és vesztegetés miatt.

A KIVÁLÓ AMERIKAI KAPCSOLATOKKAL RENDELKEZŐ POPOVICIU AZONBAN HUNTER BIDENHEZ FORDULT, HOGY VESSE LATBA BEFOLYÁSÁT A VÁDAK EJTÉSE ÉRDEKÉBEN.

A legolvasottabb román napilap, az Adevărul tudni vélte, hogy

HUNTER BIDEN KORÁBBAN POPOVICIU TANÁCSADÓJA VOLT.

Hunter Biden válaszolva Popoviciu felhívására Romániába ment, de ezt megelőzően még tárgyalt a washingtoni román nagykövettel, akivel közölte, hogy magánlátogatást tesz Bukarestben.

Hunter Biden segítséget nyújtott Popoviciunak, és megkérte Mark Gitensteint, hogy az üzletember felmentése érdekében győzze meg Louis Freeh amerikai ügyvédet arról, hogy vállalja el a román üzletember védelmét.

Louis Freeh Forrás: AFP/Getty Images/William Thomas Cain

Louis Freeh politikai karrierjét republikánusként kezdte, de Bill Clinton alatt a demokratákhoz húzódott, ennek eredményeképpen Clinton teljes elnöki ciklusa alatt, 1993-2001 között ő volt az FBI vezetője.

Freeh el is vállalta Popoviciu védelmét. Ennek ellenére a román üzletembert

2016 JÚNIUSÁBAN ELSŐ FOKON 7 ÉV LETÖLTENDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTE A BÍRÓSÁG.

Az üzletember fellebbezett, de 2017 augusztusában másodfokon helybenhagyták az elsőfokú ítéletet.

Popoviciu ezt megelőzően, még júniusban Londonba távozott, ahol az ítélet kihirdetése után, augusztus 14-én őrizetbe vették, de rá egy napra óvadék ellenében elengedték.

2020 MÁJUSÁBAN A ROMÁN LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG ELUTASÍTOTTA A PANASZÁT, TEHÁT AZ ÜZLETEMBER BÖRTÖNBE KELLETT VOLNA VONULJON.

Jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy mi van vele, csak az biztos, hogy Londonban él, a brit törvények értelmében hetente három alkalommal jelentkeznie kell a helyi rendőrségen. A román hatóságok már többször kérték a kiadatását, sajtóinformációk alapján ez részben a járvány miatt is egyre csak húzódik.

Puiu Popoviciu nem mellesleg

Románia egyik leggazdagabb embere, a vagyonát 2017-ben 340-360 millió euróra becsülték.

Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor egykori miniszterelnökének, Ion Dincănek a lányát vette el feleségül. 1990-ben ideiglenesen kitelepült Amerikába, ahonnan visszatérve elindította a Pizza Hutot Romániában, de övé a romániai KFC is.

Milyen közös üzleti tervei voltak Hunter Bidennek, Pupiu Popoviciunak és a kínaiaknak?

Román sajtóhírek alapján Hunter Biden, Puiu Popoviciu és a legnagyobb, papíron magánkézben lévő kínai energetikai vállalat, a CEFC China Energy Co. vezetője és 50 százalékos tulajdonosa, Ye Jianming oligarcha azt tervezték, hogy

a Băneasa-farm beépítetlen részein és a környéken megvásárolandó földterületeken 2 milliárd euró (!) értékben fektetnek be.

A pénz döntő részét a kínai katonai és polgári hírszerzéssel kapcsolatban álló Ye Jianming adta volna.

Tervezték létrehozni Délkelet-Európa legnagyobb ingatlanfejlesztőjét, ennek központja egy, a Băneasa területén fekvő 100 hektáros ingatlankomplexum lett volna.

Meg akarták venni Bukarest két állami tulajdonban lévő repterét, ha ez nem jön össze, akkor pedig egy sajátot terveztek építeni.

Emellett megvásárolták volna a legnagyobb román olajipari vállalat, a Rompetrol Group valamennyi részvényét a kazah állami olajipari vállalattól, a KazMunaiGaz-tól, amely 75 százalékban birtokolja a Rompetrolt.

A nagyratörő tervekből részben Popoviciu elítélése, részben Ye Jianming bukása miatt nem lett semmi.

A kínai oligarcha kegyvesztetté vált Peking szemében, ezért 2018 elején letartóztatták, azóta sem tudni róla semmit. A CEFC China Energy Co. pedig 2020 elején csődöt jelentett.