Miközben a baloldali pártok feddhetetlenségi nyilatkozatot íratnának alá képviselőjelöltjeikkel, annak egyik kitétele éppen az egyszer már elítélt, és hamarosan újra bíróság elé álló Czeglédy Csabának teszi lehetővé, hogy elindulhasson az előválasztáson. A nyilatkozatot a Momentum is támogatja, noha Fekete-Győr András korábban még azt hangoztatta: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy a DK-s vezetésű önkormányzatok Czeglédynek adnak zsíros megbízásokat - írja a Magyar Nemzet.

Még a héten elfogadhatják a baloldali pártok azt a nyilatkozatot, amelyet minden, az előválasztáson indulni kívánó jelöltnek alá kell írnia – írj a Magyar Nemzet a Népszavára hivatkozva. A lap birtokába került – forrásuk szerint gyakorlatilag véglegesnek tekinthető – tervezetről az utolsó egyeztetések folynak a DK, az MSZP, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik között.

Noha a tizenöt pontos feddhetetlenségi nyilatkozattal a Gyurcsány vezette baloldal a jelöltjeinek tisztaságát igyekszik bizonygatni – így az aláírók többek között kijelentik, hogy nincs harminc napnál régebbi köztartozásuk, vagy hogy eddigi munkájuk során a magyar és az uniós adófizetőket nem károsították meg –, van egy kacifántos pont is, miszerint nem állnak büntetett előélethez fűződő hátrány hatálya alatt. Ez a kitétel azonban minden bizonnyal éppen azért került be a feltételek közé, hogy a Gyurcsány Ferenc, az Altus és a DK jogi képviseletét is ellátó Czeglédy Csaba is elindulhasson az előválasztáson. 

Czeglédy ugyanis már többször állt bíróság előtt, 2003-ban pedig el is ítélték, mert bebizonyosodott, hogy a Rébusz Iskolaszövetkezet képviselőjeként valótlan tartalmú fizetési számlákkal és pénztárbizonylatokkal próbált adót csalni. A vitatott összeget azonban még a büntetőeljárás során kifizette, s öt évvel később mentesítették a büntetett előélet hátrányai alól is. 

Így bár feddhetetlenséget emlegetnek, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal éppen saját szavazóit nézi hülyének és csapja be őket.

Czeglédy Csaba a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-énForrás: MTI/Rosta Tibor

Az ügy ráadásul abból a szempontból is érdekes, hogy amikor kiderült, hogy a DK-s vezetésű Újbuda és Erzsébetváros is Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött zsíros szerződéseket céges átvilágításokra, a Momentum közleményben tiltakozott.

Mint Fekete-Győr Andrásék írták: Czeglédy megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását, inkább egy öngól, ami a teljes ellenzék hitelességét rombolja. 

Tudjuk, hogy a DK megítélése szerint a folyamatban lévő eljárás egy koncepciós eljárás a Fidesz részéről. Arra viszont rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Meggyőződésünk, hogy mindezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül  – emlékeztetett a lap. De maga Fekete-Győr is úgy nyilatkozott az ügyről az ATV-ben, hogy Czeglédyt még 2010 előtt jogerősen elítélték, és mivel a bíróságoknak még hisz, ezért nem szeretnék, hogy büntetett előítéletű emberek végezhessék el az önkormányzatok átvilágítását.

Korábban még Fekete-Győr Andrásék is tiltakoztak a Czeglédy Csabával kötött zsíros szerződések miattForrás: MTI/Illyés Tibor

Mindeközben a PestiSrácok.hu arról számolt be, hogy Czeglédy Csaba március 2-án ismét, immár a Kecskeméti Törvényszéken áll bíróság elé bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A portál megszerezte a 166 oldalas vádiratot is, amely alapján Czeglédy akár tíz év börtönbüntetést is kaphat - írja lap.