A járvány harmadik hulláma elérte Romániát

Románia, Bukarest, COVID-19, koronavírus, vakcina, védőoltás, oltóközpont
Egy bukaresti kórházban a védőoltások beadására készül a személyzet 2021. január 20-án.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben a lakosság négy százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést a húszmillió fős Romániában. Az első beteg egy húszéves tünetmentes férfi volt, aki valószínűleg egy olasz állampolgártól kapta el a vírust. Most, egy évvel az első beteg regisztrációja után a járvány harmadik hulláma is elérte az országot.
Vágólapra másolva!

A romániai stratégiai kommunikációs törzs pénteki adataiból kiderült, csaknem 800 ezer embernél mutatták ki eddig az új típusú koronavírus-fertőzést Romániában, közülük több mint húszezer ember meghalt.

Romániában 2020. február 26-án, egy fertőzött olasz állampolgárral érintkezésbe került húszéves tünetmentes fiatalembernél fedezék fel elsőként a SARS-CoV-2-es kórokozó jelenlétét.

Pénteken újabb 3761 embernél mutatták ki a vírust,

így 795 732-re emelkedett a járvány kezdete óta igazolt esetek száma.

Közülük 20 233-an (az utóbbi 24 órában 66-an) haltak bele a fertőzésbe, 736 020-at pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg 7847 fertőzöttet ápolnak kórházban, 968 súlyos beteget az intenzív terápián.

Romániában egy év alatt a lakosság négy százalékánál mutatták ki a fertőzést Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egy hónapos stagnálás után

az utóbbi héten ismét emelkedni kezdtek az esetszámok:

míg február közepén még a napi 2300 új eset számított átlagosnak, ezen a héten rendre háromezernél több esetet diagnosztizáltak. Az utóbbi héten 25 százalékkal emelkedett a fertőzésszám a megelőző héthez képest, ami azt jelzi, hogy a járvány újabb hulláma érte el az országot.

A két hónapja kezdődött oltáskampány során Romániában eddig 872 ezer embert oltottak be, közülük több mint 614 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

Romániában így több mint másfél millióra tehető azok száma, akik - a betegségen átesve, vagy a fertőzést megelőzni hivatott vakcina révén - ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben.