Dél-Koreában kezdetét vette pénteken a koronavírus elleni országos oltási kampány, a vakcinázást az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár készítményével kezdték meg.

Az első oltást egy 61 éves, idősekkel foglalkozó ápoló kapta meg Szöulban - tájékoztatott a KBS dél-koreai műsorszolgáltató. 

Egy szöuli védőmaszkos anyuka elkíséri az iskolába a védőmaszkos kislányát 2020. augusztus 25-énForrás: AFP/Str

Első körben 213 idősotthon és rehabilitációs intézmény ápolóit és pácienseit oltják be.
A korábbi tervekkel ellentétben az egészségügyi hatóságok csak a 65 év alattiak esetében engedélyezték az AstraZeneca vakcinájának beadását, arra hivatkozva, hogy az idősebb korosztály esetében nincs elég adat az oltás hatékonyságára vonatkozóan. Mun Dzse In dél-koreai elnök ingyenes oltást ígért az ország 52 millió lakosának.

Első körben 1,5 millió adag vakcina válik elérhetővé Dél-Koreában, ami 750 ezer ember beoltására elegendő. Az oltóanyagot az SK Bioscience nevű helyi vállalat gyártja az AstraZeneca engedélyével.

Szombaton a Pfizer/BioNTech oltóanyagával is megkezdik az oltást.
A dél-koreai hatóságok azt tervezik, hogy a harmadik negyedévig minden állampolgár megkapja az első adag vakcinát, és novemberre elérik a nyájimmunitást.

Dél-Koreában eddig sikeres volt a járvány elleni védekezés, de tavaly év vége óta újra szigorítottak az óvintézkedéseket, miután megint elkezdett növekedni a fertőzöttek száma.

Az új típusú koronavírus terjedése miatt védőruhába öltözött helyi lakosok fertőtlenítést végeznek egy szöuli parkban 2020. március 23-ánForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az 52 milliós országban 88 922 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal, és 1585-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint.