Német egészségügyi miniszter: Túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben

németország, koronavírus
Vesztegzár alá helyezett épületeket őriznek rendőrök a nyugat-németországi Hammban 2021. február 16-án, miután az egyik házban lakó építőmunkásnál kimutatták az új koronavírus brit változatát.
Vágólapra másolva!
Elsősorban szervezési, időpontkiosztási fennakadások miatt nem sikerült felhasználni a koronavírus elleni AstraZeneca-féle oltóanyag nagy részét - mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter a szövetségi kormány és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki berlini sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta a német egészségügyi miniszter, aki hozzátette: A fő gond azonban az oltási kampány szerkezetében keresendő.

A gondot remélhetőleg orvosolja majd, hogy rövidesen a háziorvosi praxisokat is bekapcsolják a kampányba, így az oltások beadása dinamikusabb és gyakorlatiasabb lesz.

Vesztegzár alá helyezett épületeket őriznek rendőrök a nyugat-németországi Hammban 2021. február 16-án, miután az egyik házban lakó építőmunkásnál kimutatták az új koronavírus brit változatát Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Az RKI vezetője arról beszélt, hogy újabb járványhullám fenyegeti Németországot, ezért az eddiginél is nagyobb következetességgel be kell tartani az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló szabályokat. Lothar Wieler kiemelte, hogy a járványhelyzet regionálisan és korcsoportok szerint is igen erősen rétegzett.

Vannak vidékek stabilan kedvező adatokkal, máshol viszont meredeken emelkedik az új fertőződések száma.

Életkor szerinti bontásban főleg a legidősebbeknél, a nyolcvan éven felülieknél mutatkoznak pozitív trendek. A fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is csökken, ami minden bizonnyal az oltási kampány beindulásának tulajdonítható.

Németországban a 101 éves Edith Kwoizallát az elsők között oltották be a halberstadti idősek otthonában 2020. december 26-án Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Bein

Ugyanakkor a fiatalok körében egyre több a fertőződés.

Az ország egészét tekintve a sok kedvező fejlemény mellett egy trendforduló világos jelei is látszanak.

- fejtette ki az RKI vezetője.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) igazgatója Forrás: MTI/Action Press/EPA/Christian Marquardt

Weiler hangsúlyozta: különösen az először Nagy-Britanniában regisztrált, B 1.1.7 jelzésű mutáció előretörése miatt minden eddiginél fontosabb a járványlassító rendszabályok betartása. Kellő fegyelmezettség nélkül belefuthatunk egy újabb, harmadik hullámba - mondta.
Lothar Wieler és Jens Spahn egyaránt kiemelte, hogy tartósan együtt kell élni a SARS-CoV-2-vel.

- húzta alá az RKI vezetője. Ugyanakkor a kanyaróvírus példája is mutatja, hogy biztonságban együtt lehet élni veszélyes vírusokkal - tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Munkások oltási központot létesítenek egy iskola tornatermében a németországi Eschwegében 2020. december 1-jén Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A legjobb védelmet a védőoltás biztosítja, és a december végén elindított kampány révén már a lakosság 4,5 százaléka kapott legalább egy adag oltást, bő 2 százaléka pedig két adagot.

- mondta Jens Spahn.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9997 új fertőződést regisztráltak. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9113-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 424 684 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 394 halálesetet regisztráltak - ez csökkenés az egy héttel korábbi 508-hoz képest -, a járvány áldozatainak száma így 69 519-ra emelkedett