A Pfizer-vakcina kevésbé hatékony lehet az elhízottaknál

A Pfizer-BioNTech-vakcina.
Vágólapra másolva!
Kevésbé hatékony lehet elhízottak esetében a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltása egy olasz tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy mintegy felével kevesebb antitestet termel szervezetük, mint az egészséges embereké.
Vágólapra másolva!

Olasz kutatók egészségügyi dolgozókat tesztelve azt találták, hogy

a második adag oltás után az elhízottak esetében csupán mintegy fele annyi antitest keletkezett szervezetükben, mint az egészséges embereknél.

A Pfizer-BioNTech-vakcina Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

- olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy

az elhízottság - amelyet az orvosok a 30 fölötti testtömegindexszel (BMI) azonosítanak - mintegy 50 százalékkal növeli a Covid-19 miatti elhalálozás, és 113 százalékkal a kórházba kerülés esélyét.

Várakoznak a páciensek, hogy beoltotsák őket a Pfizer-BioNTech vállalatok koronavírus elleni vakcinájával egy oltóközpontként működő lyoni sportcsarnokban 2021. február 18-án Forrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

Ennek oka egyrészt az lehet, hogy az elhízottaknak gyakran más betegségük - szívbetegség, kettes típusú cukorbetegség - is van, amelyek kockázatot jelentenek a koronavírus-fertőzés esetében, de

a testzsírtöbblet metabolikus változásokat is előidézhet, például gyulladást, inzulinrezisztenciát, ami megnehezíti, hogy a szervezet harcoljon a fertőzések ellen.


Az állandó alacsony szintű gyulladás gyengítheti az immunválaszokat, köztük a B-és a T-sejtes immunválaszt, amelyet az oltás idéz elő.

Egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy az influenza elleni oltás is csak fele annyira hatékony elhízottaknál, mint a normális súlyú embereknél.

Nyolcvan év feletti férfit beoltanak a koronavírus ellen a milánói katonai kórházban 2021. február 18-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Az olasz tanulmány, amelyet még független tudományos szakértők nem vizsgáltak, először mutatta ki, hogy Covid-19 elleni oltás esetében is hasonló probléma léphet fel. A római fizioterápiai gyógyászati intézet kutatója, Aldo Venuti vezette kutatócsoport 248 egészségügyi dolgozó antitest-termelődését vizsgálta a Pfizer/BioNTech oltásának második adagja után. Hét nappal a második oltás után 99,5 százalékuknál mutattak ki antitestet, és ez az immunválasz nagyobb volt, mint amit a Covid-19 betegségen átesett embereknél mértek.

De a túlsúlyosok vagy elhízottak esetében korlátozott volt.

Rendvédelmi dolgozók koronavírus elleni oltásra érkeznek a milánói Fiera kereskedelmi központban létesített oltóközpontban 2021. február 18-án. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani

Mivel az elhízottság egy jelentős kockázati tényező a Covid-19 betegség lefolyása és az elhalálozás tekintetében, kötelességünk, hogy ennek az alcsoportnak egy hatékony oltási programot tervezzünk. Bár további kutatások szükségesek, ezek az adatok fontos jelentőségűek a Covid-19, különösen az elhízottak oltási stratégiájának kidolgozásában.

- írták közleményükben a kutatók.