Ezreket evakuáltak Exeterben, mert felrobbantottak egy világháborús bombát - videó

épület robbantás gif
Vágólapra másolva!
A 120 ezer fős angliai Exeterben egy építkezésnél egy hatalmas második világháborús német bombát találtak, ami miatt 2600 háztartás lakóit kellett evakuálni vasárnap - számolt be a hírről a BBC.
Vágólapra másolva!

Több mint 2500 lakóingatlant és egy egyetemet is kiürítettek vasárnap délelőtt, miután egy építkezésen péntek délután egy egytonnás második világháborús bombát találtak. A tűzszerészek először azt hitték, hogy el tudják szállítani a hatalmas robbanóeszközt, azonban ez túl kockázatosnak bizonyult. Ezért úgy döntöttek, hogy a helyszínen semmisítik azt meg.

Miután vasárnap reggel evakuálták 400 méteres körzetben a lakókat, speciális fémszerkezetekkel vették körbe a bombát, majd azt a helyszínen felrobbantották.

A robbanást 8 kilométerre is lehetett hallani.

A komoly biztonsági előkészületek ellenére is 100 méteres körzetben kisebb károkat okozott a detonáció, a légnyomástól több ablak is betört a környékbeli épületekben, volt, ahol a falak is megrepedtek. Ezért a lakók egy része még vasárnap délben sem térhetett haza.

A robbanás után a törmelék egy 250 méterű sugarú körben szóródott szét.

Ezekben a házakban a szakemberek azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat, és azt ígérték, hogy legkésőbb hétfőn már mindenki a saját otthonában töltheti az éjszakát.

A várost 1942-ben bombázták a németek a II. világháborúban, összesen 7000 robbanóeszközt dobtak a városra.