Megköszönte Magyarország segítségét a 2016-os földrengésben összeomlott, európai jelentőségű bencés kolostor vezetője

földrengés Olaszország Amatrice
Residents search for victims among damaged buildings after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Köszönetet mondott a magyar nemzet adományáért a bencés rend megalapítójának szülőhelyeként is számon tartott olaszországi település, Norcia székesegyházának perjele Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.
Vágólapra másolva!

Benedict Nivakoff norciai bencés perjel tájékoztatta Orbán Viktort, hogy célba ért Magyarország "nagylelkű 170 millió forintos adománya", amellyel a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében a 2016-os olaszországi földrengésben összeomlott székesegyház és kolostor újjáépítését támogatta.

A bazilikát Nursiai Szent Benedek, Európa védőszentje, a bencés rend megalapítója, valamint testvére, Szent Skolasztika szülőhelyén építették; mind szakrális, mind kultúrtörténeti szempontból kiemelten jelentős európai helyszín.

A bencés perjel köszönőlevelében azt írta: Benedek 1500 évvel ezelőtt megalapította az első kolostort Olaszországban, és évszázados, még ma is tartó hatása van a nyugati civilizációra; ezzel részeseivé válunk egy szellemi hagyománynak, amely a Szentháromságban gyökerezik, és kifejeződik a világon, "mindennap látjuk, belélegezzük".

A "szeretet élete", amelyet Szent Benedek tanított, eljuttatta az embereket Istenhez, az örökkévalósághoz, és így a boldogsághoz is - írta az egyházi vezető.

Illusztráció Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Magyarország adománya a norciai projektünkhöz annak a reménynek a jele, hogy még mindig érdemes Istenért élni és építeni - fogalmazott Benedict Nivakoff, hozzátéve: "a mai világban nagyon ritka az ilyen meggyőződésű kormányzat. Sokak számára az egyház csak akkor hasznos, ha valami praktikus dolgot csinál, pedig amikor egy kolostor a létezésével Istenre mutat, akkor segít abban, hogy a mai problémákat megfelelő perspektívában lássuk.

Szent István, akárcsak Szent Benedek, rendet hozott a káoszba, és az önök segítségével most megpróbáljuk ugyanezt tenni. A magyar támogatás és az üldözött keresztények védelmében az egész világon tanúsított kiállásuk elismerésének kis jeleként, kolostorunk templomában I. (Szent) István szobrát elhelyezzük a Krisztus király kápolna oltárába".

Levele végén a bencés perjel meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el a norciai kolostorba, hogy "személyesen is megoszthassák vele ezt a szent helyet".

"A Szent István-szobor előtti imáink hozzák el Önnek és honfitársainak Krisztus békéjét, a szeretet rendjét és a csakis Istenben meglelhető boldogságot - zárul a magyar miniszterelnöknek írt levél.