Andrew Cuomót, New York állam demokrata kormányzóját az utóbbi napokban három nő – akik közül ketten egykori beosztottjai – vádolta meg többrendbeli szexuális zaklatással. A kormányzó a vádakra reagálva nem fogalmaz egyértelműen, hanem ködösít és tagad. Cuomo politikai karrierjén elég komoly csorba esett, hiszen néhány napja a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az állam ügyészsége vizsgálatot indított a járványügyi adatok eltitkolása miatt. New York parlamentjének republikánus képviselő-testülete impeachment eljárást kezdeményezett a demokrata kormányzó ellen. A gyanú alapján Cuomo szándékosan titkolta el a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valós számát, az eltérés legalább 50 százalékos lehet. A szexuális zaklatások miatt New York állam ügyészsége vizsgálatot indíthat a demokrata kormányzó ellen, sokak szerint azonban ennek nem lesz következménye, mivel a főügyész is demokrata. Közben egyre többen követelik Cuomo lemondását, de ő erre nem hajlandó.

New York állam demokrata kormányzójának szexuális zaklatási botránysorozata még szerdán kezdődött, amikor a volt gazdasági tanácsadója, a 36 éves Lindsey Boylan első alkalommal, nyilvánosan arról értekezett, hogy egykori főnöke, Andrew Cuomo többször szexuálisan zaklatta őt.

Lindsey BoylanForrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Mike Coppola

Lindsey Boylan elmondása alapján, 2015 és 2018 között a demokrata politikus számos alkalommal fogdosta a háta alsó részét, a karját, illetve a lábát, és többször mondta neki, hogy üljön az ölébe". A nő valamennyiszer egyértelműen és határozottan visszautasította főnöke közeledését, de Cuomo mindezek ellenére nem állt le, egyszer erőszakkal szájon csókolta, majd vetkőzős póker játszására akarta rávenni beosztottját.

Boylan ezt követően beadta a felmondását. 

A Fox News beszámolója alapjána zaklatási botrányról a demokratákhoz közeli sajtóorgánumok, mint például a CNN, az MSNBC, az ABC és a CBS egy teljes napon át hallgattak, csak azt követően számoltak be róla, miután először megszólalt New York kormányzója és tagadta Boylan vádjait.A demokrata kötődésű média kezdeti hallgatását a híres televíziós újságíró, Megyn Kelly (Fox, NBC) is szóvá tette.

Szombaton azonban a nyilvánosság elé állt Andrew Cuomónak egy másik volt beosztottja is, a 25 éves Charlotte Bennett, aki azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy 2020 tavaszán akkori főnöke szexuális ajánlatot tett neki, amit ő visszautasított". A demokrata politikus később is próbálkozott hasonlókkal, ezt Charlotte Bennett szexuális zaklatásként élte meg, ezek miatt egyre kellemetlenebbül érezte magát, és ennek következtében nemsokára felmondott. Bennett egyébként Cuomo asszisztense volt a New York állam kormányzói hivatalában.

Charlotte BennettForrás: twitter

Mivel a Bennett-ügyet a Demokrata Párthoz közel álló New York Times hozta le elsőként, emiatt pedig előtérbe került a Boylan-ügy is, a kormányzó vasárnap kénytelen volt kiadni egy kommünikét a szexuális zaklatási vádak kapcsán.

Ebben az áll: Cuomo a munkahelyén gyakran szokott viccelődni az alkalmazottaival, és néha ugratja őket. Tudomásul veszi, hogy egyesek szerint a reakciói érzéketlenek, vagy esetleg túl személyesek. Ezek miatt elképzelhető, hogy néhányan a kijelentéseit és bizonyos viselkedési formáit „kéretlen flörtként" értelmezték. Ha valakire ilyen benyomást tett, akkor azt őszintén sajnálja. Ugyanakkor leszögezi, hogy senkit sem érintett meg „helytelenül", nem is tett kéretlen ajánlatokat, és soha senkit nem akart kellemetlen helyzetbe hozni.
Ez a nem egyértelmű fogalmazás ködösítésnek és tagadásnak minősíthető.A téma kapcsán egy sajtótájékoztatón kérdezték a Fehér Ház új szóvivőjét, Jen Psakit is, aki annyit mondott: „nőként hihetetlenül kellemetlen volt neki, hogy ilyen hírekről kellett olvasson". Hozzátette: „tisztelettel kell kezelni Lindsey Boylan és Charlotte Bennett vallomásait, a többi viszont az ügyészségre tartozik".

Cuomo szexuális zaklatási botránya kapcsán megszólalt Joe Biden leghíresebb áldozata, Tara Reade

A Lindsey Boylan-ügy nyilvánosságra kerülése után, pénteken nyilatkozott a Foxnak Alexandra „Tara" Reade.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Tara Reade először 2020 márciusában állt elő azzal, hogy Joe Biden szexuálisan zaklatta őt, még 1993-ban, amikor a gyakornoka volt a szenátusban: Biden a kongresszus épületében falhoz szegezte, az ujjaival beléhatolt, erőszakkal megcsókolta, közben pedig azt lihegte a fülébe, hogy szexelni akar vele". Ezt követően kirúgta őt, vélhetően azért, mert nem feküdt le vele.

A demokrata kötődésű média akkor is – akárcsak most – igyekezett elhallgatni a botrányt. 2020-ban egyébként összesen 8 nő vádolta szexuális zaklatással Bident.

Tara Reade most arról beszélt, hogy hisz Lindsey Boylannek, aki támogatta őt tavaly, amikor a nyilvánosság elé tárta, hogy Joe Biden zaklatta". Erről egy tweet is tanúskodik.

Elmondta, hogy azóta is kapcsolatban áll Boylannel, aki beszélt neki arról, hogy Andrew Cuomo szexuálisan zaklatta. Reade szerint a Demokrata Párton belül semmi sem változott 1993 óta, most is arra törekszenek, hogy eltussolják a vezető politikusaik szexuális zaklatási botrányait, ebben pedig segíti őket a velük összejátszó média". Véleménye alapján „ez az elit összetart és védi a sajátjait", de ennek ellenére reméli, hogy Cuomót egyszer majd felelősségre vonják.

Újabb nő vádolja szexuális zaklatással New York demokrata kormányzóját

Hétfőn megszólalt Andrew Cuomóval kapcsolatban egy harmadik nő, a 33 éves Anna Ruch is, aki azt állította, hogy a politikus zaklatta őt. Elmondása alapján egy esküvőn vett részt, még 2019 szeptemberében, amelyen ott volt Cuomo is, akit akkor ismert meg személyesen". Anna Ruch olyan ruhát viselt, amelynek a háta ki volt vágva, és amikor találkozott a kormányzóval, az elkezdte simogatni a hátát, illetve a nyakát, aztán arcon fogta és azt mondta, hogy meg akarja csókolni. Az esetről fénykép is készült.

A nő ezt határozottan visszautasította, és az est hátralévő részében kerülte a politikus társaságát.

Ruch egyébként Barack Obama elnöksége alatt, 2014-2017 között vezette a Fehér Ház sajtóosztályának a fotós részlegét, 2020-ban pedig részt vett Biden kampányában, a mozgósításért felelt.

A Ruch-ügy kapcsán a Fox megkereste Cuomo hivatalát, de semmilyen választ nem kaptak.

Időközben a demokrata kormányzó három feltételezett áldozata a közösségi médiában kiállt egymás mellett, és a támogatásukról biztosította őket Tara Reade is, követelve a politikus lemondását.

A koronavírusos halálesetek számának eltitkolása miatt is felelnie kell New York demokrata kormányzójának

Az Origo néhány napja megírta, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ügyészség vizsgálatot indított a járványügyi adatok szándékos eltitkolása miatt. Időközben New York állam parlamentjének republikánus képviselő-testülete impeachment eljárást kezdeményezett a demokrata kormányzó ellen, de ez vélhetően nem lesz sikeres. A gyanú alapján Cuomo szándékosan titkolta el a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valós számát, az eltérés legalább 50 százalékos lehet.

Andrew CuomoForrás: AFP/Seth Wenig

A demokrata kormányzó az általa „sikeresnek" mondott járványügyi intézkedéseiről könyvet is írt, a sajtótájékoztatói miatt pedig Emmy-díjat kapott.

New York állam főügyésze, Letitia James vasárnap bejelentette, hogy a Cuomo ellen indított vizsgálat nyomozati szakaszban van, és miután javasolni fogják a vádemelést, felkérnek egy külsős ügyvédi irodát, az eljárás függetlenségének és tisztaságának a megőrzése érdekében. Letitia Jamest ugyanis az elmúlt hetekben folyamatosan azzal szembesítették, hogy tagja a Demokrata Pártnak, ezért nem kezelheti elfogulatlan kívülállóként a kormányzó ügyét, a főügyészt tehát rákényszerítették egy független ügyvédi iroda bevonására.

Mivel Cuomo három feltétezett áldozata közül kettő a beosztottja volt, ráadásul munkaidőben zaklatta őket, így felmerül vele szemben a hivatali visszaélés és a befolyással való üzérkedés gyanúja, a szexuális abúzusok mellett. Elképzelhető, hogy később ezek miatt is ügyészségi vizsgálat indulhat ellene.

A Fox a kormányzó érintettsége kapcsán a járványügyi adatok eltitkolásáról és a szexuális zaklatási botrányról is kérdezte New York állam ügyészségét, de semmilyen választ nem kaptak.

Sokak szerint Andrew Cuomo azért „úszhatja meg" a többrendbeli szexuális zaklatási botrányát (is), mert párttársai fogják őt vizsgálni.

Közben egyre többen követelik a demokrata politikus lemondását, de ő erre továbbra sem hajlandó.