Kitört kedden két indonéziai tűzhányó, hamufelhőt lövellnek a magasba és egyéb forró vulkáni törmelékeket a hegyek oldalára. Az egyik a Szumátra szigeten lévő Sinabung, a másik pedig a Jáván található Merapi. Egyelőre senki nincs veszélyben.

A 2600 méter magas Sinabung hamuoszlopa mintegy ötezer méter magasra nyúlik, a hegy oldalán pedig folyik le a forró gázokat és olvadt kőzeteket tartalmazó törmelékár - közölte az indonéz földtani hivatal.

A Sinabung többször kitört az elmúlt években

A vulkán az elmúlt egy hétben kezdett el ismét működni, ez idő alatt 13-szor jegyeztek fel hamukitörést. Újabb lakosokat nem kellett kitelepíteni, és a légi közlekedést sem zavarja egyelőre, de

a hatóságok felszólították az embereket, hogy három kilométernél közelebb ne menjenek a kráteréhez.

A Sinabung 2010 óta többször működésbe lépett, előtte négyszáz éven át nyugalomban volt. 2010-ben kettő, 2014-ben tizenhét, 2016-ban pedig kilenc falusi halálát okozta forró vulkáni törmelék, valamint miatta harmincezer embernek el kellett hagynia az otthonát az évek során.

A Sinabung kitöréseForrás: AFP/Bahari Tarigan

A 2968 méter magas Merapi 2018 óta tört ki többször.

Ezúttal törmeléke már csaknem két kilométer hosszan folyt le a hegy délnyugati oldalán a földtani intézet közlése szerint. Előtte 2010-ben volt egy nagy kitörése, amelynek 340 ember esett áldozatul, és 60 ezret ki kellett telepíteni. Jelenleg ez a legaktívabb indonéziai vulkán.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, és nagyjából 130 tűzhányója van, az országban a vulkánkitörések mellett a földrengések is gyakoriak.