Radikális baloldali tanárok William Shakespeare összes művét ki akarják tiltani az iskolákból

bra06852 Uomo Teatro ART MAN Pittura Ritratto 16 16o XVI XVIo secolo PAINTING Inghilterra peinture 16 16th XVI XVIth century Great Britain - British Sedicesimo secolo 16 16e 16eme XVI XVIe XVIeme siecle Angleterre Anglais Anglaise Anglaises Grande Bretagn
William Shakespeare
Vágólapra másolva!
Tovább terjed a liberális őrület az Egyesült Államokban, ahol most éppen William Shakespeare ellen fogott össze több tanár, mivel véleményük szerint a drámaíró rasszista volt, és a fehér felsőbbrendűséget népszerűsítette. A tanárok szerint ezért modern írok műveire kellene cserélni az olyan korszakalkotó írásokat, mint a Hamlet, a Rómeó és Júlia vagy éppen a Szentivánéji álom.
Vágólapra másolva!

A School Library Journal januári számában publikálták Amanda MacGregor szabadúszó újságíró és könyvtáros radikális gondolatait. MacGregor szerint a tanároknak az iskolában többet nem szabadna William Shakespeare-ről tanítani, mivel művei távol állnak a mostani korszak szellemétől, rasszisták, homofóbok és antiszemiták.

MacGregor szerint szerencsére egyre több "haladó szellemű" tanár von le hasonló következtetést, és helyettesítik Shakespeare műveit modern, liberális írókéival.

A témában szintén megszólalt az Ilwaco gimnázium irodalomtanára, aki az iskola igazgatójának jóváhagyásával teljesen kivette Shakespeare-t a tananyagból, helyette rövid történeteket és novellákat olvastatott a diákokkal. Claire Bruncke arról számolt be, hogy a diákjai is nagyon meg voltak elégedve a döntéssel, ami még inkább megerősítette a hitében.

William Shakespeare Forrás: AFP

Szintén csatlakozott a radikális baloldal legújabb gyűlöletkampányához Jeffrey Austin, a Michigan Egyetem tanára, valamint számos középiskolai irodalomtanár is. Liz Matthews például - aki egy főleg spanyolajkú diákokból álló iskolában tanít - arról beszélt, hogy inkább olyan írók műveit olvastatja a diákjaival, akik nem fehérek. Matthews szerint az általa ajánlott könyvek szereplőivel sokkal inkább azonosulni tudnak a diákok.

A Shakespeare-ellenesség viszont egyáltalán nem friss jelenség. 2018-ban a Twitter nevű közösségi oldalon indult arról vita, hogy valóban szükség van-e a több száz éven át elismert, közkedvelt és zseniálisnak tartott drámaíró műveit tanítani a diákoknak.

Lorena German, a Disrupt Texts könyvajánló oldal társalapítója akkor így vélekedett a helyzetről: "senki nem fog belehalni, ha nem tanul Shakespeare-ről. Ráadásul a műveit nem lehet úgy tanítani, hogy ne sérüljön a gyermekek személyiségfejlődése". Lorena azt is kijelentette, hogy semmivel nem ad többet Shakespeare a diákoknak, mint más szerzők művei.