A spanyol király nővéreit az Egyesült Arab Emírségekben oltották be

Spanyolország, Madrid, COVID-19, koronavírus
Tömeges tesztelésre várakoznak az emberek Madridban 2021. január 21-én.
Vágólapra másolva!
A spanyol király nővéreit az Egyesült Arab Emírségekben oltották be koronavírus ellen, amikor február elején Abu-Dzabiban meglátogatták apjukat, I. János Károlyt - adta hírül az El Confidencial című spanyol hírportál szerdán.
Vágólapra másolva!

Az értesülést

az infánsnők közleményben erősítették meg azzal, hogy ottlétük során felajánlották számukra a vakcinát, amelyet elfogadtak apjuk további rendszeres meglátogatása érdekében.

I. János Károly volt király tavaly augusztusban titokban hagyta el Spanyolországot, és utazott az Egyesült Arab Emírségekbe,

miután az ügyészség vizsgálatot indított ellene korrupció gyanújával.

I. János Károly, volt spanyol király. Forrás: Getty Images/Pool

Lányainak, az 57 éves Elenának és az 55 éves Cristinának Spanyolországban még várnia kellett volna a vakcinára, mivel az oltási menetrend szerint jelenleg az idősotthonok lakóit és dolgozóit, az egészségügyi dolgozókat, a 80 év felettieket, valamint az 55 év alatti rendőröket, tűzoltókat, tanárokat oltják.

Tömeges tesztelésre várakoznak az emberek Madridban 2021. január 21-én. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A királyi ház az üggyel kapcsolatban azt közölte:

VI. Fülöp nem felelős nővérei cselekedeteiért - akik 2014 óta hivatalosan nem a tagjai a királyi családnak -, és az uralkodó, a királyné, valamint lányaik akkor kapnak oltást, ha majd rájuk kerül a sor az oltási menetrendben.

VI. Fülöp spanyol király, felesége Letizia Ortiz, Asztúria hercegnéje, és két lányuk, Leonóra és Zsófia. Forrás: Borja Puig de la Bellacasa/www.fotobpb.com/Borja Puig De La Bellacasa/.

- fogalmazott az infánsnők külföldi beoltását firtató kérdésre Carolina Darias egészségügyi miniszter, példaértékűnek nevezve az uralkodó magatartását, aki a spanyolok túlnyomó többségéhez hasonlóan kivárja a sorát. A történteket a kormány több minisztere is nyilvánosan bírálta.Az egészségügyi tárcavezető sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy

a brit, a brazil és a dél-afrikai vírusvariánsok terjedése miatt Spanyolország beutazási korlátozást vezet be a jövő héttől tíz országgal szemben.

Ezek: Botswana, Comore-szigetek, Zambia, Ghána, Kenya, Mozambik, Zimbabwe, Tanzánia, Peru és Kolumbia.

Beszámolt arról is, hogy

az idősotthonokban élők 85 százalékát, több mint 330 ezer embert már beoltották mindkét dózissal a koronavírus elleni vakcinákból.

Spanyolország eddig 5,5 millió adag oltóanyagot kapott, több mint négy millióan az első, 1,28 millióan a második adagot is megkapták - részletezte.

Egy egészségügyi dolgozó megméri egy tesztelésre érkező nő hőmérsékletét Granadában 2020. december 21-én. Forrás: NurPhoto via AFP/Álex Cámara/NurPhoto/Álex Cámara

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint továbbra is mérséklődik a járvány terjedése Spanyolországban, az elmúlt 24 órában mintegy háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám hatezerrel nőtt.

Az elmúlt egy hétben a betegségben 722-en haltak meg, amellyel átlépte a 70 ezret a járvány kezdete óta az áldozatok száma.

Közülük 30 ezren az idősotthonokban haltak meg.